Online SURF integratie weer een stapje verder

SURF portal - Klik voor grotere versie

Vanochtend was het weer eens tijd om de niet meer werkende RSS-feeds uit Sharpreader te gooien. Soms blijkt een feed gewijzigd en heeft de site-eigenaar het niet voor elkaar gekregen een nette re-direct te regelen, een groot aantal waren van blogs die helaas niet meer bestaan. En zo kwam ik ook bij de feeds voor SURF(foundation) en SURFnet. Die werkten ook niet meer. En omdat ik regelmatig op de website van beiden kom, neem ik aan dat de laatste wijziging heel recent is.
Drie in een SURF bestaat uit drie organisaties met een eigen werkterrein: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten. Het blijkt/bleek bij de meeste mensen echter absoluut onduidelijk wat de verschillen tussen die drie onderdelen is. Terwijl het in praktijk toch heel gescheiden onderdelen waren die ook relatief los van elkaar opereren.
Het afgelopen jaar werkt SURF aan het hechter integreren van die onderdelen. In ieder geval in hun presentatie en communicatie naar buiten toe. Als onderdeel daarvan is bijvoorbeeld afgesproken dat het onderdeel van SURF waar de meesten mensen in het onderwijs mee te maken hebben (het onderdeel met de platformen ICT en Onderwijs, ICT en Onderzoek, ICT en Organisatie) verder zou gaan onder de naam SURFfoundation. Daar hoorde al een nieuwe URL bij: http://www.surffoundation.nl/.

Tot nu toe kwam je via http://www.surf.nl/ nog steeds direct bij SURFfoundation terecht. Dat is nu veranderd. Je komt nu bij een tussenportal.

Help!
Mijn eerste reactie was “help, waar is de SURF website naar toe?!”. Ik zag links naar “Netwerkinfrastructuur”, “Wetenschap en onderzoektools”, in de agenda workshops van SURFnet en bij SURF actueel nieuwsberichten die ik eveneens van SURFnet kende.
En als ik als ervaren webgebruiker die reactie al heb, dan vraag ik me af wat een onervaren bezoeker doet.

Voordelen
Gelukkig is het eigenlijk, als je wat langer blijft, niet een achteruitgang.
Zo is er nu één RSS-feed voor alle SURF evenementen en één voor alle SURF nieuws. Op de RSS-overzichtspagina staan daarnaast feeds per thema.
Ik moet nog even uitzoeken of de deel-feeds overlappen of dat ik een abonnement op elk van ze moet nemen om alle nieuws te krijgen.
Ik ben namelijk zo iemand die graag alle nieuws binnen wil hebben en dan zelf wel filtert.

Ook het zoeken is geïntegreerd. Google is ingezet om een zoekopdracht via SURF.nl meteen over de verschillende subsites plaats te laten vinden. Dat betekent dus ook dat edusite.nl en de e-learning themasite zolang ze nog in de lucht zijn worden doorzocht op hits.
Dat is mooi voor nu, een volgende stap is uiteraard om daar meer “slimheid” in aan te brengen. Als ik zoek op Adobe Connect dan is de eerste hit een geschikte: een workshop die binnenkort plaats gaat vinden. Maar daarna zit er niet veel goeds meer tussen.
Google maakt namelijk geen onderscheid tussen een nieuwsbericht over Adobe Connect en een handleiding over Adobe Connect of een instructie van hoe je je kunt aanmelden voor SURFgroepen (nodig om er mee aan de slag te kunnen) etc.

Dienstenintegratie
En nou maar hopen dat de integratie ‘aan de achterkant’ ook met zulke stappen vooruit gaat. Wie weet worden de vergaderruimten bij SURFfoundation dan binnenkort ook wel uitgerust met dezelfde LifeSize videoconferencing sets als waar SURFnet al een tijd lang reclame maakt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
14 jaren geleden

Hoi Pierre,

Dank voor de service. Ik heb mijn RSS-feeds geupdated dankzij de RSS-overzichtspagina die jij hebt gelinkt.