The Rabbit Talks! #2

 Gepubliceerd door om 15:37  Internet
sep 162007
 
Nabaztag send message - Klik voor grotere versie

Een van de dingen waar ik gisteren verbaasd over was, was het feit dat de berichten die ik vanuit Second Life naar de Nabaztag stuurde op het moment niet tegen het tegoed van 15 berichten per maand dat een ‘gratis’ konijn heeft leek (lijkt?) te tellen. Berichten die ik via de website van Nabaztag stuur tellen namelijk wél tegen dat tegoed.

Nadeel van die directe berichten optie is sowieso dat tot op dit moment de tekst->spraak (TTS) optie van Nabaztag tot op dit moment niet de mogelijkheid biedt om dat in het Nederlands te doen.
Als dan iemand wél in het Nederlands een bericht typt dan klinkt dat voor geen meter.

Maar vandaag kwam ik twee nieuwe diensten tegen die ook voor konijnen die niet willen betalen werken: Twitter-intergratie en GMail-integratie.

Twitter-intergratie
De Twitter-intergratie zou elke 3 minuten nieuwe tweets van jou (of je konijn) en je vrienden bij Twitter moeten ophalen en die dan voorlezen. Natuurlijk heb ik dat meteen uitgeprobeerd, maar helaas, onze Nabaztag/tag geeft geen kik.

GMail-integratie
Dan de GMail-integratie dan maar. Daar leest het konijn de onderwerpen van ontvangen mails voor. En dat werkt wel.
Want wat nog mooier is: dat kan hij ook in het Nederlands!

GMail een stapje verder…
Natuurlijk. Hij leest alleen het onderwerp van een mail voor. Maar zover ik tot nu toe heb kunnen testen, kan een onderwerp best lang zijn. In ieder geval wel zo lang als die 140 tekens die ik bij Twitter kwijt kan.
Dus…waarom geen formulier maken waar je berichtjes kunt intypen die dan automatisch als onderwerp van een mail naar een speciaal daarvoor opgezet GMail-account worden gestuurd dat dan door de Nabaztag/tag in de gaten wordt gehouden?

Ja, waarom eigenlijk ook niet? ;-)
Je kunt er berichten in het Nederlands invoeren. Die worden ongeveer 10 minuten later door de Nabaztag/tag hier op de tafel uitgesproken. Geen optie dus die als instant message gebruikt kan worden. Omdat de berichten ook gewoon als mailbericht beschikbaar zijn kan ik ze ook nog nalezen mocht ik niet in de buurt van de Nabaztag/tag zijn als ze voorgelezen worden. Helaas dan overigens alleen als tekst, niet als audio.

Captcha
Om spammers tegen te houden maak ik in het formulier gebruik van deze gratis dienst voor Captcha codes (als het goed genoeg is voor Twitter, dan zeker ook voor mij). Is overigen wel handig als je een keer een formulier moet maken en niet de beschikking hebt over een tool dat dat geïntegreerd mee levert.

Daarnaast log ik ook IP-adressen bij de berichten om té ernstige grapjassen te kunnen blokkeren. Maar ik neem aan dat hier alleen maar nette mensen komen.
De Nabaztag/tag springt tussen middernacht en ’s ochtends 6 uur overigens automatisch op de slaapstand, dus nachtelijke berichten komen ook niet meteen door.
Dus probeer het gerust eens uit.

 Reacties uitgeschakeld voor The Rabbit Talks! #2  Tags:

Gaan er ook bloggers naar Seattle?

 Gepubliceerd door om 08:42  SURF
sep 162007
 
Educause 2007 - Klik voor grotere versie

Via een bericht van vorig jaar over de voorbereidingsbijeenkomst voor de Edutrip 2006 ging ik op zoek naar de eventueel beschikbare informatie online voor de Edutrip 2007.
SURFgroepen
Positief is dat er gebruik gemaakt wordt van de beschikbare voorzieningen bij SURFnet. Er is een site aangemaakt bij SURFgroepen met daarin een weblog en een wiki. Beheer van de voorzieningen ligt dit jaar zo te zien bij Michel Jansen van de VU. Naast de voorzieningen bij SURFgroepen heeft hij ook een YouTube groep en een Flickr groep aangemaakt.

Geen bloggers?
Volgens de agenda vond afgelopen week de opstart bijeenkomst plaats. Maar nog geen berichten, foto’s of video’s van die bijeenkomst online.
Betekent dat dat er helemaal geen bloggers die kant op gaan dit jaar? Dat kan ik me haast niet voorstellen. De groep is dit jaar niet heel groot, maar ik hoop dat er toch weer voldoende deelnemers bereid te vinden zijn om ook de mensen die de conferentie op een afstand volgen van info te voorzien.

sep 162007
 
SURF portal - Klik voor grotere versie

Vanochtend was het weer eens tijd om de niet meer werkende RSS-feeds uit Sharpreader te gooien. Soms blijkt een feed gewijzigd en heeft de site-eigenaar het niet voor elkaar gekregen een nette re-direct te regelen, een groot aantal waren van blogs die helaas niet meer bestaan. En zo kwam ik ook bij de feeds voor SURF(foundation) en SURFnet. Die werkten ook niet meer. En omdat ik regelmatig op de website van beiden kom, neem ik aan dat de laatste wijziging heel recent is.
Drie in een SURF bestaat uit drie organisaties met een eigen werkterrein: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten. Het blijkt/bleek bij de meeste mensen echter absoluut onduidelijk wat de verschillen tussen die drie onderdelen is. Terwijl het in praktijk toch heel gescheiden onderdelen waren die ook relatief los van elkaar opereren.
Het afgelopen jaar werkt SURF aan het hechter integreren van die onderdelen. In ieder geval in hun presentatie en communicatie naar buiten toe. Als onderdeel daarvan is bijvoorbeeld afgesproken dat het onderdeel van SURF waar de meesten mensen in het onderwijs mee te maken hebben (het onderdeel met de platformen ICT en Onderwijs, ICT en Onderzoek, ICT en Organisatie) verder zou gaan onder de naam SURFfoundation. Daar hoorde al een nieuwe URL bij: http://www.surffoundation.nl/.

Tot nu toe kwam je via http://www.surf.nl/ nog steeds direct bij SURFfoundation terecht. Dat is nu veranderd. Je komt nu bij een tussenportal.

Help!
Mijn eerste reactie was “help, waar is de SURF website naar toe?!”. Ik zag links naar “Netwerkinfrastructuur”, “Wetenschap en onderzoektools”, in de agenda workshops van SURFnet en bij SURF actueel nieuwsberichten die ik eveneens van SURFnet kende.
En als ik als ervaren webgebruiker die reactie al heb, dan vraag ik me af wat een onervaren bezoeker doet.

Voordelen
Gelukkig is het eigenlijk, als je wat langer blijft, niet een achteruitgang.
Zo is er nu één RSS-feed voor alle SURF evenementen en één voor alle SURF nieuws. Op de RSS-overzichtspagina staan daarnaast feeds per thema.
Ik moet nog even uitzoeken of de deel-feeds overlappen of dat ik een abonnement op elk van ze moet nemen om alle nieuws te krijgen.
Ik ben namelijk zo iemand die graag alle nieuws binnen wil hebben en dan zelf wel filtert.

Ook het zoeken is geïntegreerd. Google is ingezet om een zoekopdracht via SURF.nl meteen over de verschillende subsites plaats te laten vinden. Dat betekent dus ook dat edusite.nl en de e-learning themasite zolang ze nog in de lucht zijn worden doorzocht op hits.
Dat is mooi voor nu, een volgende stap is uiteraard om daar meer “slimheid” in aan te brengen. Als ik zoek op Adobe Connect dan is de eerste hit een geschikte: een workshop die binnenkort plaats gaat vinden. Maar daarna zit er niet veel goeds meer tussen.
Google maakt namelijk geen onderscheid tussen een nieuwsbericht over Adobe Connect en een handleiding over Adobe Connect of een instructie van hoe je je kunt aanmelden voor SURFgroepen (nodig om er mee aan de slag te kunnen) etc.

Dienstenintegratie
En nou maar hopen dat de integratie ‘aan de achterkant’ ook met zulke stappen vooruit gaat. Wie weet worden de vergaderruimten bij SURFfoundation dan binnenkort ook wel uitgerust met dezelfde LifeSize videoconferencing sets als waar SURFnet al een tijd lang reclame maakt.