Presentatie op afstand

Videoconferencing Videoconferencing Videoconferencing Videoconferencing

Vanmiddag heb ik, net als mijn collega Arjan, op uitnodiging van het bestuur van de gebruikersvereniging Natschool tijdens hun overleg een korte presentatie (15 minuten) gegeven.
Op afstand
Op zich niets bijzonders, ware het niet dat zowel Arjan als ik in Eindhoven zaten en de bijeenkomst in Den Bosch was. En dat in deze setup voor ons nieuw.

Aan onze kant gebruikten we onze Polycom, die inmiddels geen beamer meer nodig heeft zoals hier, maar nu op een kar met LCD TV staat.
Anders ook dan vorig jaar is dat onze ICT dienst de voorzieningen zo aangepast heeft dat we die kar overal in het gebouw op elke beschikbare netwerkaansluiting kunnen aansluiten. En dat is zeker geen vanzelfsprekendheid.

Setup
Voor de presentatie maakten we gebruik van mijn laptop. Het VGA-beeld van de presentatie werd door de VSX People+Content module (het grijze kastje op de foto’s hiernaast) geconverteerd naar een videosignaal.
De Tanberg aan de andere kant kon dat signaal echter niet zomaar weergeven (iets om in de gaten te houden), dus liep de verbinding via Click To Meet.
Doet ie het?
Uiteraard liep niet alles vlekkeloos. We hadden de verbinding vorige week getest, maar toch kostte het ook nu weer een paar keer inbellen voordat de verbinding via Click To Meet goed functioneerde. Maar daarna waren er gelukkig geen andere hickups.

Op afstand is niet hetzelfde als dichtbij
Een presentatie op afstand geven is niet hetzelfde als er zelf bij zijn. Je hebt veel minder overzicht over de zaal aan de andere kant en hoe zij reageren. Zeker als zij, zoals vandaag redelijk ver van de camera zitten en nogal verspreid.
De setup aan beide kanten is dus ook iets om in de gaten te houden. Maar als je de besparing in reistijd etc. afzet tegen het relatief gemak waarmee dit kan blijft het wat mij betreft zeker niet bij deze ene keer.

Kennis-opbouw en distributie
Tijdens de presentatie zaten er nog een paar collega’s aan onze kant mee te kijken. Zij deden dat als onderdeel van een KOD (Kennis Opbouw en Distriutie)-project dat binnen onze afdeling loopt. Na afloop werden Arjan en ik door hen geïnterviewd over onze ervaringen tijdens de presentatie.
Dat interview wordt door hen verwerkt in een instructie voor andere collega’s.

En zo was het in heel veel opzichten vanmiddag een leerzame middag.