Polycom VSX7000

Polycom VSX7000

Het kostte even wat regelwerk om hem op de juiste plek en de juiste manier in het netwerk te krijgen (dit soort apparaten hebben een hekel aan firewalls) maar sinds vanmiddag werkt de Polycom VSX7000 en kon ik mijn eerste videoconferencing-gesprek op die manier voeren. Nu nog een beetje provisorisch opgesteld (op dozen en zo) voor de test en daarom daarna ook weer terug in die dozen gestopt, maar het werkt. Nou weet ik wel dat SURFnet al druk bezig is met de volgende kwaliteitsstap in de vorm van HD conferencing, ik ben toch blij dat we hier nu al ervaring mee op kunnen gaan doen. De Polycom is namelijk bedoelt voor het opzetten van vergaderingen tussen kleine groepen gebruikers die met een aantal op verschillende locaties zitten. Dus bijvoorbeeld 3 personen in Eindhoven aan een tafel en 4 in Sittard, of 5 in Rotterdam, 6 in Tilburg en 2 in Utrecht. Je hebt er niet persé een computer bij nodig, maar je kunt (zoals je ook op de afbeelding ziet) wél het beeld van een aangesloten computer delen en doorsturen naar de anderen.
Werkt niet zo flitsend als in Breeze (waarbij het werken met documenten vaak centraal staat) maar bijvoorbeeld het op afstand verzorgen van een presentatie gaat prima.

De video staat hier centraal, waar in Breeze de applicaties er omheen een belangrijkere rol vervullen. Toepassingen zijn naast het vergaderen bijvoorbeeld Expert op afstand waarbij leerlingen vanuit de klas middels een videoverbinding een of meerdere experts/deskundigen over een bepaald onderwerp spreken/bevragen.

Op het moment ken ik een drietal lokaties (2 binnen Fontys en 1 bij de Hogeschool Rotterdam) waar we verbinding mee kunnen maken (overigens zijn 2 daarvan net als die van onze afdeling nu nog is, geen vaste opstellingen).
Het zal augustus zijn voordat ik er weer mee aan de slag kan, maar als jij de beschikking hebt over zo’n set hoor ik dat graag. Ofwel hier in de reacties (een IP-nummer is of adres waarop de camera te bereiken is, is dan handig) of via de mail (als je dat liever niet aan iedereen wilt laten weten.
Niet alleen lijkt het me leuk en handig om wat meer adressen te hebben, ik ben ook wel benieuwd naar wat de penetratiegraad van dit soort videoconferencing binnen het onderwijs al is.