WeBot – je foto’s en muziek overal beschikbaar

Webot Music - Klik voor grotere versie

Met de komst van de iPhone en recenter de iPod Touch is de zoektocht naar toepassingen die via de browser de mogelijkheden van die devices kunnen uitbreiden los gebarsten. Hoewel Webot zeker niet alleen voor iPhone gebruikers bedoelt is, kan ik me voorstellen dat het enthousiasme erover daar wel voor een deel vandaan komt. Hoe werkt het?
Om Webot te kunnen gebruiken zul je eerst een gratis account moeten aanmaken. Op het moment is het nog een besloten bèta, dus ik vulde netjes het verzoek voor een invite in. Omdat de stroom gebruikers nog te overzien is kreeg ik meteen dezelfde dag al de inlogcode. (je kunt ook in dit bericht lezen, daar wordt de code al genoemd).genoemd, dus het is meer een soort publiek geheim. Maar zoals ook in het WeBot weblog aangegeven wordt, willen ze het aantal gebruikers nog een beetje in de hand houden, dus als er veel mensen een account aanmaken zullen ze het waarschijnlijk weer even dicht gooien voor nieuwe gebruikers.

Bot downloaden en installeren
Na het aanmaken van een account kun je een ‘bot’ downloaden. Die zijn beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Die bot installeer je op de computer met de foto’s en muziek die je voor jezelf via internet (of je thuisnetwerk) beschikbaar wilt maken. Je geeft een aantal mappen aan waar de bot in mag kijken en dan is het een kwestie van even wachten totdat de bot de mappen geïndexeerd heeft. Dat duurt een paar minuten.

Meerdere bots
Eventueel kun je voor andere computers thuis ook een bot downloaden en daar installeren. Dat is handig als je op meerdere computers door het huis foto’s en muziek hebt staan.

Verbinding maken
Daarna kun je gewoon verbinding maken met http://www.webot.com/ en inloggen.
Dan zie je daar de interface van Webot (zie de screenshot hierboven) en heb je toegang tot je muziek en de foto’s die door je bots beschikbaar gesteld worden. Foto’s bekijken
Webot deelt de foto’s netjes in mappen in, je kunt per map bladeren of zoeken naar foto’s.
Dan kun je individuele foto’s bekijken of een diashow opstarten. Het is op het moment (nog) niet mogelijk om foto’s via de interface te downloaden. Op dit moment wordt alleen JPG ondersteund.

Webot images - Klik voor grotere versie Webot Slideshow - Klik voor grotere versie

Muziek beluisteren
Muziek beluisteren gaat heel gemakkelijk. Je selecteert een map, een artiest, een album en drukt op afspelen.
Het afspelen gaat door als je overschakelt naar de foto’s of andere onderdelen van Webot. Dat is dus wel fijn.
Je kunt nog geen afspeellijsten maken. En je zult natuurlijk wel de browser open moeten laten staan tijdens het afspelen.

Folders instellen en aanpassen
Via de webinterface kun je niet alleen materialen gebruiken, maar ook de mappen aanpassen die een bot beschikbaar stelt. Dat kun dus ook op afstand.

Webot folders - Klik voor grotere versie

Gebruik op iPhone of iPod Touch
Ik heb geen iPhone of iPod Touch, maar in een gewone browser kun je ook al een beeld krijgen. De URL zit een beetje verstopt, op het moment is het http://mobile.webot.com/mobile/s/. Daarmee kom je dan bij een eenvoudige interface met grote knoppen die inderdaad goed past bij wat je bij de Apple devices kunt verwachten.

Webot Mobile - Klik voor grotere versie Webot mobile - Klik voor grotere versie

En ik denk inderdaad dat hier een belangrijke toepassing van Webot ligt.

Wensenlijst
De makers zoeken in deze fase (uiteraard) uitdrukkelijk naar input en dus heb ik op het forum bij de wishlist een aantal reacties achter gelaten.

Want hoewel het een veelbelovende applicatie is, zijn er nog wel een paar dingen die anders moeten voordat ik het echt permanent op een van mijn computers zou willen laten draaien:

* Ondersteuning voor video ontbreekt nog
Uit de reactie op het forum blijkt dat er aan ondersteuning voor video gewerkt wordt. Dat zou het natuurlijk pas echt ‘af’ maken.

* Browser moet open blijven voor het afspelen van muziek
Het is natuurlijk fantastisch als je ook op je werk eenvoudig kunt afstemmen op de muziek die je thuis op je servertje hebt staan. Maar dan wil je niet de hele tijd een browservenster open hebben staan. Een losse tooltje dat in de systeem tray draait is dan wel zo handig/welkom.

* Alle mappen op de computer zijn ‘zichtbaar’
Hoewel Webot zich bij het indexeren van de muziek en foto’s beperkt tot de mappen die ik aan geef vind ik het niet prettig dat in de webinterface ‘alle’ mappen op de computer worden weergegeven. Nu is het namelijk zo dat het instellen van mappen die gedeeld moeten worden niet beperkt kan worden tot wanneer ik inlog op de computer waar de bot op draait.

* Botnaam ligt vast, download apart voor elke computer
Als je begint geef je een naam op voor je bot en je krijgt dan een setup-bestand. Dat hoef je alleen maar te starten en het geheel werkt. De botnaam zit al in de setup verwerkt. Dat is handig, maar betekent ook dat je voor elke computer waar je een bot wilt draaien een aparte download moet doen en dat je de naam van die bot niet achteraf kunt aanpassen.

* Storende advertentie
Ik heb hem geprobeerd te negeren, maar de advertentie van dat blikje dat maar blijft ronddraaien is super irritant. Ik snap dat ze ergens geld mee moeten verdienen, maar aan mij verdienen ze zo toch niks want ik ga toch geen frisdrank bestellen via internet. Het is overigens op het moment slechts een dummy advertentie, maar zoals ik op het forum ook schrijf, het geeft een (ik hoop verkeerd) signaal af over wat ik straks aan advertenties kan verwachten.

Conclusie
Het concept vind ik prima. Toegang tot al je materialen thuis is waarschijnlijk niet iets wat je dagelijks zult gebruiken, je zult er ook niet voor willen betalen, maar als je weet dat je ze overal waar je een browser hebt kunt bereiken is dat heel handig. Zeker als je eigen device maar 8GB geheugen heeft.
De uitvoering is veelbelovend, maar de makers zullen de bèta periode moeten gebruiken om het echt een must-have te maken. Zeker wat betreft de zichtbaarheid van mappen op afstand, want mijn gevoel voor de veiligheid van zo’n applicatie is wel heel belangrijk.
Ik begrijp echter dat er dit weekend al een eerste update aan zit te komen. Ik ga Webot dus nog maar eens even een tijdje in de gaten houden om te zien hoe e.e.a. zich ontwikkeld.