aug 192007
 

Een tijdje geleden heb ik een script gemaakt waarmee je materialen die online staan kunt “opslaan” in een contentpackage met metadata. Die kun je dan weer gebruiken in leeromgevingen zoals Moodle, Blackboard of Natschool.
Het begon met alleen Flickr-foto’s, daarna presentaties op slideshare, video’s bij YouTube en uiteindelijk elke willekeurige webpagina.
Daarbij werd dan een zogeheten contentpackage gemaakt met daarin (afhankelijk van de bron) een HTML-pagina met de video of slideshare presentatie, de beschikbare informatie over de maker en de embedcodes. Bij “willekeurige webpagina’s” was het niet meer dan een verwijzing met daarbij de beschikbare metadata.

Downloaden kan niet zomaar
Dat kan ook niet echt anders, het zomaar downloaden en opslaan van een hele webpagina of een filmpje van YouTube is nou eenmaal niet toegestaan en in sommige gevallen, zoals bij Slideshare nog niet mogelijk.

Uploaden naar Natschool
Tot nu toe was het resultaat van het gebruik van het javascriptlet dat je een link te zien kreeg en als je daar op klikte kon je het package downloaden.
Maar omdat ik ze zelf in ieder geval alleen maak om materialen voor de LOREnet repository te verzamelen betekende dat altijd automatisch dat ik ze nog moest uploaden naar Natschool.

Mashup
Maar gelukkig had Natschool al een import-optie voor LOREnet in huis en bleek het niet moeilijk om die twee aan elkaar te koppelen. Dus nu heb ik een extra link in het resultaat waarmee ik hem direct door kan plaatsen naar Natschool. Het login-scherm dat je ziet wordt overigens gegenereerd door Natschool omdat ik daar nog niet ingelogd was. Zou ik dit doen terwijl ik in een ander tabblad wel al Natschool open had staan dan zou je dat niet zien.
Wie zei dat je met ‘traditionele’ ELO’s geen mashups kon maken? ;-)
Andere Natschool servers
Het bestaande scriptlet laat de Natschool optie niet zien, daarvoor heb je een nieuwe versie nodig. Als je toegang hebt tot de elo.fontys.nl server én beschikt over persoonlijke mappen (staat niet standaard aan) dan kun je hem ook gebruiken.
Het scriptlet is aan te passen zodat het ook voor andere Natschool-servers werkt (dus zonder wijzigingen op mijn server) maar het lijkt me handig dan eerst even contact met mij op te nemen.

De korte screencast hierboven laat zien hoe e.e.a. werkt. Er zit geen audio bij de screencast dus als je niets hoort ligt het niet aan je speakers.
[update] Ik kon de Javascript voor de scriptlets niet in het bericht posten, dus daarom staan ze hier bij elkaar.

0 0 stem
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
12 jaren geleden

Heb je dit Wiel al ter verkoop aangeboden?
Kan me voorstellen dat ze het idee graag willen opnemen in een nieuwe versie.

Pierre
12 jaren geleden

Zolang ik eigenwijs vast hou aan programmeren in PHP ligt directe integratie van het deel dat ik geschreven heb niet voor de hand.
En trouwens, dit is geen rocket science. Aanbieden van dit soort functionaliteit als onderdeel van de basisapplicatie is zoals zo vaak natuurlijk afhankelijk van de vraag of klanten er om vragen ;-)

Carl
Carl
12 jaren geleden

Quote: [Wie zei dat je met ‘traditionele’ ELO’s geen mashups kon maken?]
En, wie was dat? Die wil ik het graag nog wel eens uitleggen ;-) Of gaat het hier over het woord ‘traditionele’ ?

@Willem: Waarvan acte!

Wilfred Rubens
12 jaren geleden

Pierre,

Je eerste zin valt gedeeltelijk weg. Daardoor mis ik volgens mij het doel van jou bericht.
Maar als ik het goed begrip wil je content van andere applicaties integreren binnen Natschool.
Je schrijft: "Wie zei dat je met ‘traditionele’ ELO’s geen mashups kon maken?"
Volgens mij moet onder andere ik me aangesproken voelen.
Jouw toepassing is aardig voor stukjes content. Maar lukt het ook bij applicaties? Ik heb bij de ELO van de toekomst een heel ander beeld dan Natschool plus, BlackBoard plus o.i.d. (kort door de bocht geformuleerd). Zie bijvoorbeeld: http://wilfredrubens.typepad.com/wilf
En volgens mij kunnen traditionele ELO’s dit (nog) niet waar maken.

Pierre
12 jaren geleden

Oeps, het tweede deel van de eerste zin was gewoon weg (niet alleen niet zichtbaar)

@Wilfred: nou was die opmerking niet specifiek / alleen aan jou gericht, maar gezien jouw reactie zeker ook op jouw mening van toepassing. Je noemt in het bericht "mashup-techologie" alsof het iets nieuws is, maar het is hoogstens de wijze van toepassen die nieuw is.

Met deze "content" trek ik ook de functionaliteit van een aantal van die sites binnen mijn bestaande ELO, dan kan ik die presentatie die bij Slideshare staat en die ik zo handig online kan bekijken ook online bekijken als onderdeel van…

Maar ook voor de wat "technischere" mashups hoeft je het niet meteen bij nog niet bestaande systemen te zoeken. Als het een beetje meezit worden volgende week eindelijk de Natschool-webparts voor Sharepoint in productie genomen bij mijn werkgever. Daarmee kunnen gebruikers (studenten/docenten) in hun eigen Sharepoint pagina naar wens webparts invoegen die zicht bieden op Natschool. Bijvoorbeeld om te zien of er nieuwe bestanden in hun projectomgeving(en) in Natschool zijn toegevoegd, of ze nieuwe mailberichten in hun inbox hebben, een coach kan zien of een student nieuwe assessment dossiers ingediend heeft etc.
In die portal kunnen ze ook hun outlook mail en berichten uit elke willekeurige RSS-feed toevoegen.
Is gewoon één voorbeeld van één portal waaraan één ELO gekoppeld is. Is het dan een mashup of niet?

Kortom, ik ben het met je eens dat het een andere werkwijze is dan pak hem beet 5 jaar geleden. Ik ben het ook met je eens er heel veel mensen in het onderwijs zien die dat nog niet als "gewoon" of "daar gaan of moeten we naar toe" zien. Maar ik ben pragmatisch als het gaat om de technologie die we daarvoor nodig hebben. Net zoals web 2.0 veelal gebruik maakt van technologie die er bij web 1.0 al was, zie ik die mogelijkheden bij e-learning 2.0 net zo goed.