EduKast aflevering 238 staat online

 Gepubliceerd door om 18:07  Edupodcast
aug 192007
 

Aflevering 38 van jaargang 2 van de EduKast staat online met daarin: drie jaar podcasting (nee, niet door mijzelf!), is Operator11 te hoog gegrepen voor mensen in het onderwijs of toch niet? en wat is een Potgooi?

 Reacties uitgeschakeld voor EduKast aflevering 238 staat online  Tags:

Dafjes

 Gepubliceerd door om 16:50  Algemeen
aug 192007
 

Ik heb de komst van Balkenende gisteren aan me voorbij laten gaan, maar wilde de stoet van ruim 500 historische (en nieuwere) DAF-voertuigen natuurlijk wél zien.
Het was een mooi gezicht al die oudjes bij elkaar met hun Variomatic. Ik stink nu wel alsof ik drie dagen continue dienst gedraaid heb bij een tankstation. De lucht zag soms een beetje blauw.

 Reacties uitgeschakeld voor Dafjes  Tags:
aug 192007
 

Een tijdje geleden heb ik een script gemaakt waarmee je materialen die online staan kunt “opslaan” in een contentpackage met metadata. Die kun je dan weer gebruiken in leeromgevingen zoals Moodle, Blackboard of Natschool.
Het begon met alleen Flickr-foto’s, daarna presentaties op slideshare, video’s bij YouTube en uiteindelijk elke willekeurige webpagina.
Daarbij werd dan een zogeheten contentpackage gemaakt met daarin (afhankelijk van de bron) een HTML-pagina met de video of slideshare presentatie, de beschikbare informatie over de maker en de embedcodes. Bij “willekeurige webpagina’s” was het niet meer dan een verwijzing met daarbij de beschikbare metadata.

Downloaden kan niet zomaar
Dat kan ook niet echt anders, het zomaar downloaden en opslaan van een hele webpagina of een filmpje van YouTube is nou eenmaal niet toegestaan en in sommige gevallen, zoals bij Slideshare nog niet mogelijk.

Uploaden naar Natschool
Tot nu toe was het resultaat van het gebruik van het javascriptlet dat je een link te zien kreeg en als je daar op klikte kon je het package downloaden.
Maar omdat ik ze zelf in ieder geval alleen maak om materialen voor de LOREnet repository te verzamelen betekende dat altijd automatisch dat ik ze nog moest uploaden naar Natschool.

Mashup
Maar gelukkig had Natschool al een import-optie voor LOREnet in huis en bleek het niet moeilijk om die twee aan elkaar te koppelen. Dus nu heb ik een extra link in het resultaat waarmee ik hem direct door kan plaatsen naar Natschool. Het login-scherm dat je ziet wordt overigens gegenereerd door Natschool omdat ik daar nog niet ingelogd was. Zou ik dit doen terwijl ik in een ander tabblad wel al Natschool open had staan dan zou je dat niet zien.
Wie zei dat je met ‘traditionele’ ELO’s geen mashups kon maken? ;-)
Andere Natschool servers
Het bestaande scriptlet laat de Natschool optie niet zien, daarvoor heb je een nieuwe versie nodig. Als je toegang hebt tot de elo.fontys.nl server én beschikt over persoonlijke mappen (staat niet standaard aan) dan kun je hem ook gebruiken.
Het scriptlet is aan te passen zodat het ook voor andere Natschool-servers werkt (dus zonder wijzigingen op mijn server) maar het lijkt me handig dan eerst even contact met mij op te nemen.

De korte screencast hierboven laat zien hoe e.e.a. werkt. Er zit geen audio bij de screencast dus als je niets hoort ligt het niet aan je speakers.
[update] Ik kon de Javascript voor de scriptlets niet in het bericht posten, dus daarom staan ze hier bij elkaar.