Stop de persen: Safari voor windows

Safari - Klik voor grotere versie

Microsoft wees gewaarschuwd: Apple brengt Safari uit voor Windows en nu zullen al die teleurgestelde IE7-gebruikers overstappen. Pfff, ja hoor. Op dit moment is het nog gewoon een bèta, die reageert zoals bèta versies vaak reageren: met een crash elke 2 minuten.
Ik heb hem geïnstalleerd en geprobeerd en hij gaat er nu weer vanaf want hij is nog lang niet stabiel.
Dat probleem had iTunes ook, en dat is ook redelijk goed gekomen. Maar wat ik nou niet snap is waarom Apple het in zijn hoofd haalt om een applicatie met het Apple-uiterlijk zomaar voor een Windows-omgeving uit te brengen. Dat hebben met iTunes ook gedaan, maar dat was toen blijkbaar geen “vergissing”, maar het is gewoon beleid of zo.
Nou dan wens ik ze veel succes, want dan voorspel ik dat de gebruikers die een “andere” browser aan kunnen al zijn overgestapt naar Firefox of Opera. De rest (van de mensen die XP of Vista gebruiken) wil niets als het niet uitziet als iets van Microsoft. Ik hoop dat de iPhone een groter succes wordt dan dat ik voorspel dat Safari voor Windows gaat worden.

0 0 stem
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Bram
Bram
13 jaren geleden

Safari draait hier op XP echt super!
1 kleine crash in het begin gehad maar nu geen last meer.
Er zit denk ik echter ook een andere reden achter dat safari naar windows komt. In de iPhone zit namelijk Safari gebouwd. Zodra mensen op hun computer safari en itunes hebben staan betekend dat groot voordeel voor synchronisatie. Met 1 druk op de knop werk je al je muziek, feeds, widgets en bladwijzers bij. Ik ben het met je eens dat het vreemd is dat ze nu al een beta uitbrengen maar stiekem kan ik me toch voorstellen dat dit in combinatie met de iphone toch hun marktaandeel kan vergroten en daar is het natuurlijk om te doen.
Overigens merk ik op mijn mac groot verschil met de nieuwe safari (sneller en het lijkt ook of hij makkelijker scrolt). Just my 2 cents ;-)

Dave
Dave
13 jaren geleden

Ik ben Apple fan, maar begrijp het ook niet… Iedereen die zo into computeren is dat ‘ie zelf een andere browser installeert heeft FF al en wil vast niet van de extra’s af.
Feit blijft dat ik op OSX Safari blijf gebruiken omdat het zo snel is en er beter uit ziet. Ik gebruik in FF zat extensions, maar laat heel FF liggen als ik Safari kan gebruiken. Moet toch iets van die Apple magie zijn…

Pierre
13 jaren geleden

Via de mail kreeg ik deze reactie van Patrick Koning die ik hier ook even wil toevoegen: Ik wil even reageren op je weblog over de Safari browser. Ikzelf heb hem gisteren geïnstalleerd onder Windows Vista. Het geheel draait bij mij stabiel. Ik heb nog geen crash gehad. Vandaag las ik in de automatiseringsgids de eerste kritieken vanuit beveiligingsexperts (zie dit bericht). Deze baren me zorgen.
Op mijn eigen weblog heb ik hier ook wat over geschreven: http://patrick.familiekoning.com

Voor de duidelijkheid: ik snap dat de crashed incidenten op mijn eigen systeem kunnen zijn (mijn laptop staat toch al niet bekend om zijn stabiliteit), zeker bij een bèta. Het tweede deel van mijn post is daarom voor mij zwaarwegender.

Fred Zelders
13 jaren geleden

Ik maak, omdat ik een weekje elders vertoef, gebruik van een Windows XP Professional (SP2) systeem. Normaal gebruik ik Mac (althans, dat doe ik sinds februari 2006).
Uiteraard Safari 3.0 Beta meteen op de WIndows XP laptop geinstalleerd en het draait prima. Bloedje snel en zonder fouten. (Ik kan op dit systeem vergelijken met FF, Opera en IE7.)

Die security issues zal Apple zeker oplossen, daar maak ik me geen zorgen om. Wat je echt zorgen zou moeten baren is, dat er uiteenlopende ervaringen met hetzelfde stuk software op ogenschijnlijk hetzelfde platform Windows XP zijn.

Wat Bram over ‘het waarom’ schrijft klopt helemaal met wat ik op de diverse buitenlandse blogs lees.

Bram
Bram
13 jaren geleden

Die security issues gaat Apple zeker oplossen (meestal binnen een week) dat doen ze in ieder geval tot nu toe ook erg goed met het OS.

Pierre schrijft: Dat probleem had iTunes ook, en dat is ook redelijk goed gekomen. Maar wat ik nou niet snap is waarom Apple het in zijn hoofd haalt om een applicatie met het Apple-uiterlijk zomaar voor een Windows-omgeving uit te brengen.

Ik neem aan dat dit het tweede deel van je post is? Dan is het antwoord vrij simpel.
Apple heeft op dit moment 5% marketshare ze willen dit verhogen naar 25%. Met de iPhone hopen ze een hit te slaan. Hierop staat standaard Safari geinstalleerd. Als mensen de browser op hun iPhone fijn vinden werken gaan ze vanzelf op hun PC ook wel over op Safari. En daarnaast speelt de eerder genoemde compatibiliteit ook mee.

Kortom, ik denk dat het een zeer slimme stap is van Apple. Jammer is wel dat ze eerst met een Beta komen en niet gelijk met een volledige versie.

Vergeet niet dat Apple met iTunes 1 van de grootste software leveranciers voor Windows is, hoe gek dit ook klinkt! (+ 100 miljoen downloads al).

Pierre
13 jaren geleden

Bram, ik kan alleen maar zeggen: de tijd zal het leren. Mocht ik ongelijk blijken te hebben, dan hoor ik dat t.z.t. ongetwijfeld. :-)