Symposium Babylon 2007

Het was een interessant symposium gisteren in Nijmegen. Veel sprekers die ik nog niet kende al had ik in veel gevallen wel al van hun werk of onderwerp gehoord.
Een kort overzicht.
Onderzoek naar Second Life

David de Nood

David de Nood van EPN vertelde over het onderzoek dat EPN vorig jaar gedaan heeft naar en in Second Life gebruik(ers) (PDF van het onderzoek – 2,65MB). Leuk om hier de persoon achter het onderzoek er over te horen vertellen. De cijfers waren niet nieuw voor me, maar zoals gedurende de dag wel zou blijken voor een groot deel van de zaal wel en dat maakte dit zeker ook geen overbodige informatie.
De rol van fantasie in virtuele werelden

André Nusselder

Het verhaal van André Nusselder over de rol van fantasie in virtuele werelden riep bij mij nog wel heel wat vragen op. Zo werd er redelijk vaak de nadruk gelegd op “ware persoonlijkheid” versus “valse afspiegelingen” daarvan bijvoorbeeld online of in virtuele werelden waarbij ik dan niet helemaal begreep waar hem dat “valse” in zat. In dit artikel in de Gelderlander geeft hij aan dat omdat Second Life inmiddels zo veel op de ‘echte’ wereld begint te lijken, de volgende stap gezet wordt in gaming. Ik betwijfel dat dat de belangrijkste reden is.

ABN AMRO in Second Life

Daan Josephus Jitta

Daan Josephus Jitta liet een gelikte presentatie zien over de activiteiten van ABN AMRO in Second Life. Het gelikte zat hem dan eigenlijk ook vooral in de inhoud van de verschillende filmpjes die hij liet zien. ABN AMRO is duidelijk druk bezig met het gebruiken van Second Life en heeft al de nodige ervaring met het organiseren van kleine (tot zo’n 50 personen) bijeenkomsten, leert hoe je er discussies vorm kunt geven, om kunt gaan met de technische beperkingen etc. Ze hebben er inmiddels ook een vaste hostess rondlopen. Daarvoor hebben ze drie personen in het call centre die om beurten die avatar besturen voor een beschikbaarheid van ma t/m za van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds.

Onbenutte kansen van online groepscommunicatie

Raymond Reesink

Raymond Reesink tenslotte sprak over de wijze waarop Social Software vorm gegeven is. Ik moet zeggen dat hij nogal kort door de bocht de verschillende huidige verschijningsvormen afdeed als ontoereikend. Het leek alsof het feit dat hij er persoonlijk niet tevreden mee was voldoende was om het dan maar voor niemand goed genoeg te maken. Zijn voorstel om een visualisatie in de vorm van een gebouw te maken waarin je dan de kennis een plek kon geven sloeg aan bij de aanwezigen. Maar het lijkt me een metafoor die op het moment nog moeilijk uit te werken is op een manier die echt overtuigd. Wellicht overigens droeg het feit dat het ruime merendeel van de aanwezigen nog geen ervaring had met Second Life ook bij tot het enthousiasme.
Workshop: Het tweede leven van je bedrijf

Robert Slagter

De eerste workshop die ik bijwoonde was van Robert Slagter, onderzoeker bij het Telematica Instituut (it really is a small world Lilia!). Tevens maker van het virtuele Nabaztag konijn dat ik in Second Life probeer te koppelen aan ons RL Nabaztag/tag konijn. Robert heeft trouwens een eerste generatie konijn, dus dat zou de reden kunnen zijn dat dat nog niet helemaal werkt. Tijdens de workshop kwamen er een heleboel vragen van de aanwezige studenten over hoe Second Life nou eigenlijk werkte. Ik weet niet helemaal waarom ik zo verbaasd was en ben dat zij er zo weinig van wisten. Het was wel heel goed om weer eens die verbazing te zien van mensen die voor het eerst horen wat er allemaal gebeurt in Second Life.
Overigens, sowieso een interessant verhaal van Robert over de redenen van bedrijven om er mee aan de slag te gaan.
De presentaties komen allemaal online, en dat is er wel eentje om dan nog even doorheen te bladeren.

Workshop: Technology enhanced learning

Wilfred Rubens

Als tweede workshop heb ik deelgenomen aan de plenaire discussie aan de hand van het verhaal van Wilfred Rubens. Die gaf uitleg/voorbeelden bij het gebruik van Social Software in het Onderwijs gecombineerd met een aantal discussievragen.
De aanwezige studenten maakten korte metten met het idee dat de huidige studenten zich zomaar even elke nieuwe toepassing of omgeving eigen maken. Ze wilden vooral ook niet steeds iets nieuws/anders waar ze dan weer moesten leren werken. In Nijmegen toch ook nog de basisvraag om meer computers. En niet iedereen vond het zo prettig als docenten ook te vinden waren in hun sociale netwerken.

Samenvattend
Zoals ik al zei, een interessante dag. Leuk ook dat de dagvoorzitter zich zo duidelijk ingelezen én ingeluisterd had in de onderwerpen en achtergronden van de sprekers. Dat maakte ook dat hij zelf vragen kon aanvoeren om de discussies op gang te krijgen en het geheel uitstekend aan elkaar kon praten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Maria, secretaris symposiumcommissie
Maria, secretaris symposiumcommissie
16 jaren geleden

Bedankt Pierre, voor dit leuke verslag van ons symposium. Zelf vonden wij de dag erg geslaagd en hebben veel geleerd op het gebied van social software. Zoals u al zei waren veel van onze gasten totaal niet op de hoogte van vormen van social software zoals Second Life en daarom was het symposium voor de meesten erg informatief. Voor u waren een aantal dingen vanzelfsprekend al gesneden koek.
Al met al een enerverende dag!
Groeten,
Maria