dec 192006
 

Een van de handige plugins voor Firefox is Web Developer. Daarmee kun je o.a. een Speedreport van elke willekeurige pagina die je aan het bekijken bent (je eigen weblog bijvoorbeeld) opvragen.
De eerste keer dat ik die gisteren draaide viel het me op dat de Javascripts van vPIP bijna 50% van de omvang van de totale pagina vormden. Dus ging ik op zoek naar een manier om dat te verminderen.
Minder code
Een simpele oplossing is natuurlijk het verminderen van de hoeveelheid ongebruikte code in de Javascript.
Maar in het geval van vPIP waren het tamelijk complexe scripts en ik had sowieso geen zin om uit te zoeken wat daarvan niet gebruikt werd.

Shrinksafe
Na wat Googlen kwam ik bij ShrinkSafe een pagina waar je één of meerdere Javascripts kunt uploaden en die worden dan samen tot één nieuw gecomprimeerd Javascript samengevoegd.

Ik heb de proef op de som genomen en de bestanden jquery.js (31.704 bytes) en vpip.js (24.828 bytes) laten samenvoegen tot één bestand.
Het resultaat is vPIPcompressed.js van 37.384 bytes, een afname van 19.148 bytes of 33% van de twee originele bestand.
Ik heb het bestand met opzet een andere naam gegeven. Nu hoefde ik alleen de twee Javascript-verwijzingen te vervangen door één die naar het nieuwe bestand verwijst.

Conclusie
Snelle winst lijkt me ook al is die absoluut gezien niet eens zo groot. Het schrijven van deze uitleg kostte me echter een veelvoud van de tijd die ik voor die winst nodig had.
Let er wel op dat je de originele bestanden bewaart, er is geen uncompress!

Deel dit bericht:

  2 reacties aan “Site-optimalisatie: JavaScript comprimeren”

Reacties (2)
  1. Ik gebruik vPIP ook, dus daar moet ik ook eens naar kijken.
    Thx voor de tip!

  2. Je hoeft je niet te beperken tot alleen die twee js-bestanden. Je kunt er ook anderen (zelf geschreven of andere scripts) aan toevoegen om één gecomprimeerd bestand van te maken. Dat maakt voor de werking ervan uiteindelijk niets uit.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.