Heb jij al een Pando?

Op Podtech staat een kort filmpje over Pando. Het is een tooltje dat het versturen van grote bestanden eenvoudiger moet maken. Je kunt het als standalone applicatie gebruiken, maar er zijn ook plugins voor o.a. Skype, Hotmail, GMail beschikbaar. De standalone versie is er overigens voor Windows en Mac, de plugins werken nog alleen in IE6 en IE7 maar dat kan zijn omdat het b├Ęta is.
Het idee is dat je niet langer direct grote bestanden naar iemand anders stuurt, maar alleen een klein .pando bestandje. Dat bestandje is vergelijkbaar met een .torrent bestand, het bevat alleen de verwijzing naar het daadwerkelijk te versturen bestand.
Dat bestand wordt vanaf je eigen computer beschikbaar gesteld, maar ook naar de Pando-servers verstuurd. Zo is het toch beschikbaar als jij niet meer offline online bent. De plugins hebben als mooie voordeel dat ze voor jou in de gaten houden of het handig is om Pando te gebruiken. Als het attachment dat je wilt toevoegen boven een bepaalde afmeting is, dan stelt Pando voor het op die manier te versturen.
Je kunt er nu in de nieuwe versie ook voor kiezen om het bestand op een webpagina te plaatsen, in plaats van via de mail te versturen:
Pando Package Je kunt ook een RSS-feed maken van .pando bestanden en die RSS-feed toevoegen aan een Pando-client. En de download gaat razendsnel, zo snel als een gewone download, veel sneller dan bittorrent.
En eigenlijk is dat allemaal precies wat ik wilde bereiken met mijn .torrent experimenten. Toch zijn er een paar kanttekeningen te maken. .pando v.s. .torrent
In het filmpje op Podtech.net wordt verteld dat Pando het torrent-protocol gebruikt, maar dan in een extended-versie.
Dat is jammer, want het betekent dat je daarmee geen gebruik maakt (kunt maken) van de installed base van torrent-clients.

Lock-in
Pando geeft ook een beetje het Skype-gevoel waarbij een leverancier zijn klanten bind door een gelikt product aan te bieden dat stiekumpjes heel gesloten is, of in ieder geval niet meer open dan de leverancier veilig acht om die klanten niet kwijt te raken.

Reclame
De schoorsteen moet branden leggen ze bij Pando uit. Jammer is dat ze voor het laten branden van die schoorsteen gekozen hebben voor tamelijk storende banner-reclames in de tool.

Afhankelijkheid van Pando
De bestanden die je verstuurd worden (ook) bij Pando opgeslagen. Je moet het bedrijf dus met jouw data vertrouwen en je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van hun server.

Bandbreedte
Ik heb een stevige internetverbinding. Mijn downloadsnelheid is 10Mbit/sec. Maar mij upload is maar 1Mbit/sec. Het downloaden van 1GB aan data gaat heel snel, maar het versturen duurt wel even. Dat wordt met Pando (of wel ander programma) niet anders dan bij het direct versturen via mail. Die 1GB moet over jouw relatief dunne upload naar buiten en bij de ontvanger naar binnen.
Dus als die maar een langzame downloadverbinding heeft, duurt het daar ook lang.
Roepen dat je van Peer-2-Peer gebruik maakt verandert daar niets aan.

En dus?
Zeker na de overname van uTorrent door Bittorrent verwacht ik dat ze voldoende ontwikkelkracht hebben om eens goed naar de Pando-client te kijken en de sterke kanten van dit programma in de reguliere torrent-clients en (indien nodig) het protocol op te nemen. Dat zou jammer voor Pando zijn, maar goed voor ons.