e-Portfolio plugfest

e-portfolio plugfest

Het kon niet op wat betreft e-portfolio’s deze week. Na de NEN e-portfolio dag in Delft, ging ik vandaag naar het e-Portfolio plugfest in Utrecht. Dat plugfest is onderdeel van het e-portfolio programma van Kennisnet en was tevens een voorbereiding voor het EduExchange evenement dat Kennisnet en SURF samen op 7 december organiseren.
Er waren in totaal vier leveranciers die met wisselend succes met het voorbeeldbestand dat Kennisnet gemaakt had en met elkaars bestanden aan de slag gingen. Het is een besloten plugfest, ik laat de officiële rapportage over resultaten, geconstateerde problemen aan Kennisnet over. Dat is bij zo’n eerste plugfest voor een jonge specificatie ook iets minder belangrijk. Het is de ontwikkeling tussen het eerste en het tweede plugfest dat uiteindelijk wat zegt. Voor de leveranciers is het namelijk ook vaak de eerste mogelijkheid om met packages van anderen te testen of om hun packages in andere systemen te testen.

Zaak is nu om de resultaten te gebruiken om andere leveranciers én gebruikers (en dan bedoel ik organisaties als hogescholen en universiteiten, niet de daadwerkelijke student of docent) aan het werk te krijgen. Een technische opmerking tot slot, maar dat komt omdat ik dat gewoon écht niet begrijp. De IMS e-Portfolio specificatie (die vandaag getest werd) gebruikt een eigen profiel van de IMS Contentpackaging specificatie.
Om het ook voor de niet ingewijden nog een beetje begrijpelijk te maken: je kunt de IMS Contentpackaging specificatie (IMS CP) zien als de set afspraken die beschrijven hoe je een doos met bijbehorende paklijst waarin je een veelvoud van verschillende elektronische materialen kunt opslaan. Voor IMS QTI (de afspraken voor het uitwisselen van toetsmaterialen) maken we daar ook gebruik van. IMS CP beschrijft een redelijk generieke doos, in verschillende maten te verkrijgen, soms rechthoekig, soms langwerpig, de kleur mag verschillen. Systemen die IMS CP-dozen kunnen importeren kunnen daarmee overweg. Heeft ook een tijd geduurd.

Wat IMS e-Portfolio nu gedaan heeft is die beschrijving van die generieke doos helemaal precies op maat maken voor eigen gebruik. Het is nog steeds wel een doos, voldoet technisch ook wel aan de afspraken voor IMS CP-dozen, maar er staat nu groot op “IMS e-Portfolio-verpakking”. Bij IMS QTI hebben we dat niet gedaan, daar staat op de buitenkant “IMS CP-doos”. Systemen die in de doos kijken kunnen zien wat er in zit, systemen die alleen maar dozen opslaan maakt dat niets uit, die slaan de doos met toetsmaterialen net zo gemakkelijk op als dozen met afbeeldingen, lesmaterialen etc.
Maar bij de “IMS e-Portfolio-verpakking” moet een systeem weten dat een “IMS e-Portfolio-verpakking” hetzelfde verwerkt kan worden als een “IMS CP-doos”. Systemen die dat niet weten zullen zeggen “ik weet niet wat ik hier mee moet”.

Ik snap wel dat deze wijze voordelen heeft die zeker in een wereld met alleen maar e-Portfolio systemen, maar ik vraag me af of het opweegt tegen dit nadeel.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Mag je ons ook niet vertellen wie die 4 leveranciers zijn?

Hans van Rijs (projectmanager)
Hans van Rijs (projectmanager)
13 jaren geleden

Deelnemers waren: AMN, portfolio4U, Synergetics/ Giunti en Wortell.
Vanuit Kennisnet zal binnenkort verslag worden gedaan van het e-portfolio plugfest. Wilt u hiervan en van de overige ontwikkelingen op de hoogte blijven, surf dan regelmatig naar http://e-portfolio.kennisnet.nl/. U kunt ook gebruik maken van onze nieuwsbrief en rss feed.

(links naar websites deelnemers door Pierre toegevoegd)

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Hans, dank je voor de aanvulling. Ik heb in je reactie een aantal links toegevoegd zodat lezers die dat willen direct door kunnen klikken.