Als beelden woorden zijn

 Gepubliceerd door om 09:06  Leertechnologie
nov 182006
 

Toen ik Bill King van Anystream de link naar het korte filmpje dat ik tijdens de onderwijsdagen van hem gemaakt had mailde, stuurde hij me een aantal links van andere plekken waar hun product in het nieuws gekomen was.

Een van die links had betrekking op Gallaudet, een universiteit voor dove of slecht horende studenten. De lessen werden volledig in gebarentaal gegeven. Dus niet ter ondersteuning zoals je dat bij het journaal op TV wel ziet, maar zonder audio. De opgenomen video van de docent aangevuld met video van vragen en reacties van studenten, allemaal in gebarentaal, biedt ook deze studenten de mogelijkheid meteen na afloop de les nog eens na te kijken. Bijkomend voordeel van gebarentaal is dat je het ook sneller of langzamer kunt afspelen. Ben je al vaardig in gebarentaal dan kun je de video sneller terugkijken, heb je nog moeite met de verschillende woorden, dan kun je hem vertraagd afspelen. Omdat er ook ondertitels toegevoegd worden gebruiken studenten het ook als manier om de taal te leren.

Toen twee jaar geleden het gebruik van video online nog niet zo geëxplodeerd was, schreef ik dat het gebruik van video voor het vastleggen van gebarentaal voor mij een van de meer zinvolle voorbeelden van het gebruik van video was. En hoewel er inmiddels ook voldoende voorbeelden van zinvol gebruik voor horende studenten te vinden zijn, blijft ik dit nog steeds een heel sterkte toepassing vinden.
De film is hier online te bekijken (opent in nieuw venster, je zult even door de reclame heen moeten).

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.