Als beelden woorden zijn

 Gepubliceerd door om 09:06  Leertechnologie
nov 182006
 

Toen ik Bill King van Anystream de link naar het korte filmpje dat ik tijdens de onderwijsdagen van hem gemaakt had mailde, stuurde hij me een aantal links van andere plekken waar hun product in het nieuws gekomen was.

Een van die links had betrekking op Gallaudet, een universiteit voor dove of slecht horende studenten. De lessen werden volledig in gebarentaal gegeven. Dus niet ter ondersteuning zoals je dat bij het journaal op TV wel ziet, maar zonder audio. De opgenomen video van de docent aangevuld met video van vragen en reacties van studenten, allemaal in gebarentaal, biedt ook deze studenten de mogelijkheid meteen na afloop de les nog eens na te kijken. Bijkomend voordeel van gebarentaal is dat je het ook sneller of langzamer kunt afspelen. Ben je al vaardig in gebarentaal dan kun je de video sneller terugkijken, heb je nog moeite met de verschillende woorden, dan kun je hem vertraagd afspelen. Omdat er ook ondertitels toegevoegd worden gebruiken studenten het ook als manier om de taal te leren.

Toen twee jaar geleden het gebruik van video online nog niet zo geëxplodeerd was, schreef ik dat het gebruik van video voor het vastleggen van gebarentaal voor mij een van de meer zinvolle voorbeelden van het gebruik van video was. En hoewel er inmiddels ook voldoende voorbeelden van zinvol gebruik voor horende studenten te vinden zijn, blijft ik dit nog steeds een heel sterkte toepassing vinden.
De film is hier online te bekijken (opent in nieuw venster, je zult even door de reclame heen moeten).

 Reacties uitgeschakeld voor Als beelden woorden zijn  Tags:

Laptops in de klas

 Gepubliceerd door om 08:37  Onderwijs
nov 182006
 
“The misuse (or not) of technology in lectures is merely a symptom of a wider malaise in university teaching. Giving academics a ‘fair fight’ must mean giving them all of the resources, training, time and support needed to be effective teachers, not just the bare minimum needed to be boring lecturers.”

(bron)

Afgelopen donderdag tijdens het lunchcollege dat ik gaf had ik collega’s gevraagd om ook vooral hun laptop mee te nemen. Dan konden ze tijdens het lunchcollege links volgen die ik liet zien, mee chatten via het backchannel of hun mail controleren als het niet interessant was wat ik vertelde. Een presentatie, of een les, een college, noem maar op, is namelijk wat mij betreft een positieve concurrentiestrijd om aandacht.
Wie van ons durft te beweren dat hij nog nooit heeft zitten wegdromen bij een vergadering of presentatie, of nog nooit poppetjes heeft zitten tekenen uit verveling. En zo’n laptop biedt dan tenminste nog de mogelijkheid tot voor de deelnemer zinvolle afleiding of juist aanvulling en versterking. De auteur van het artikel waar bovenstaande citaat een reactie op is, maakte zich boos omdat blijkbaar een van studenten tijdens zijn college schoenen had gekocht op eBay. Wie van de twee doet dan iets verkeerd?

 Reacties uitgeschakeld voor Laptops in de klas  Tags: