De beperkingen van het medium TV

Het gaat niet goed met Sesamstraat. Velen zijn er mee groot geworden, ook mijn kinderen keken er dagelijks naar, maar dat was voordat er keer op keer gesleuteld werd aan het tijdstip en de zender en de prioriteit stelling bij het bepalen welk programma nou tijdens prime-time (net na het avond-eten en voor het naar bed gaan) moest komen. Bij de omroepen snappen ze het zelf ook niet meer en doen een poging om het uit te leggen:

“Het samenstellen van een programmaschema is erg complex. ZAPP heeft met de omroepen gekozen voor een duidelijke opdeling, omdat vooral oudere kinderen niet de programma’s op de zender konden vinden die voor hen zijn bedoeld. Zodra zij de tv aanzetten en geconfronteerd werden met de Teletubbies of Kabouter Plop werd geconcludeerd: op ZAPP is niks voor mij. Voor kleintjes betekende het wel eens dat ze programma’s kregen te zien die niet voor hen waren bedoeld.”

(bron)

OK, kan ik nog begrijpen. Maar het resultaat is dus dat de publieke omroepen nu met programma’s aan het schuiven zijn zoals voorheen vooral de commerciële omroepen aan het schuiven gingen om de juiste kijkcijferverhoudingen te vinden. En wij moeten ons daar allemaal naar schikken. De pagina legt ook uit hoe dat op te lossen:

“De meest voor de hand liggende oplossing is om de videorecorder te programmeren en Sesamstraat en KRO’s Kindertijd (voor de zekerheid) dagelijks op te nemen.”

(bron)

Juist ja. Adviseer dan meteen een hardeschijfrecorder, daar passen tenminste nog voldoende afleveringen op om het de moeite waard te maken. Maar begrijp ik nu goed dat de redenatie is dat de ‘oudere kinderen’ zelf de TV aanzetten en dus meteen het juiste programma te zien moeten krijgen omdat ze anders wegzappen en dat dat bij de ‘jongere kinderen’ niet zo relevant is omdat daar de ouders wel voor het maken van een opname kunnen zorgen en die starten als de TV aan gaat? Waarom denken ze dat wij als ouders niet ook eerst even kijken wat er op die andere zenders te vinden is als Nederland 1 niet het juiste programma aanbiedt voor de kleinsten? En dan Sesamstraat maar helemaal overslaan? Enne, hoeveel ouders denk je dat er zijn die helemaal geen opnames kúnnen maken met hun videorecorder? Online aanbieden zou een optie zijn, maar dat mogen ze bij Sesamstraat niet doen. Conclusie: het wordt niets meer met Sesamstraat in het huidige bestel.