Wat maakt iets een goed hotel?

hotel hotel hotel hotel hotel

De foto’s bij Flickr zijn al een keer of 30 bekeken, dus ik kan maar beter even uitleggen waarom daar ook een van een strijkbout tussen heb staan. De titel boven dit bericht zegt het eigenlijk al: “wat maakt iets een goed hotel?”. Dat is niet de afmetingen van de kamer (al is die nu wel weer groot) of het feit dat er twee bedden in staan en je dus kunt kiezen welke van de twee je in wilt slapen. Het zijn toch wat praktischere zaken die het verschil maken. We kennen u
Het is bijvoorbeeld het krijgen van een reserveringsnummer als je gereserveerd hebt, maar dan bij de receptie bij aankomst niet meer door te hoeven geven dan je achternaam waarbij ze je dan sneller gevonden hebben dan dat jij het papiertje met het nummer uit je tas gevist hebt.
Logisch, want het aantal mensen dat op een dag aankomt is begrenst, en een achternaam levert dat vaak gewoon maar één hit op (en anders vraag je de voornaam nog even).
Inchecken moet dan vooral ook snel gaan, geen moeilijk gedoe met formulieren invullen met paspoortnummers, huisadressen etc., je credit card bevat genoeg info. Als je aankomt bij een hotel heb je meestal een stevige reis achter de rug, dan wil je zo kort mogelijk bij de receptie staan.

Inrichting gericht op zakelijke reiziger
Heerlijk een fatsoenlijk bureau met netwerkkabel binnen handbereik (al is er ook wifi), stroomvoorziening waarvoor ik niet onder de tafel hoef te kruipen (ik heb wel eens de bureaulamp moeten uittrekken om het enige aanwezige stopcontact te kunnen gebruiken), maar diezelfde voorzieningen ook nog eens aanwezig op het nachtkastje naast het bed (mét klok met alarm) want op het bed naar de TV kijken terwijl je de berg mail van ‘thuis’ verwerkt.

En ook die strijkbout is een item dat niet zou mogen ontbreken. Het is wel zo fijn als je even met een strijkbout over je hemd kunt gaan voordat je hem aandoet. Na 6.000km opgevouwen in mijn tas is dat niet altijd overbodig.

Netwerk
En dat netwerk moet er natuurlijk ook altijd en overal zijn. Dus bekabeld en draadloos en snel genoeg. Eigenlijk zonder aanvullende kosten (is nu voor alt-i-lab deelnemers het geval) anders voor een symbolisch bedrag (20 dollar of euro per dag is dat niet vind ik). Je betaald ook niet extra voor warm water op je kamer.

TV
Die TV is eigenlijk een semi-overbodig ding op een kamer. Meer dan voor achtergrondgeluid dient hij zelden aangezien het tijdens dit soort reizen nauwelijks voor komt dat je kamer niet voornamelijk dient om te slapen of (als er netwerk is) werk af te ronden waar je de rest van de dag niet aan toe zult komen.
Leuk is wel om te zien dat ook hier de evolutie naar grote platte schermen ingezet is. Geen HD-tv helaas, dat zal ongetwijfeld de volgende stap zijn.
Moet ik er wel aan gaan denken voortaan een extra monitorkabel mee te nemen zodat ik de laptop er op aan kan sluiten. ;-)

Ontbijt
Het enig belangrijke aspect aan een hotel, de kwaliteit van het ontbijt, heb ik hier overigens nog niet getest. De voorraad bagels, powerbars, fruit en koffie bij de conferentie is zowel bij de aanvang, tijdens de breaks, lunch en de receptie achteraf dusdanig in omvang dat ik dat ontbijt zonder problemen over sla.