My First Sony PlayStation Portable

De kans dat ik ooit een Sony Playstation Portable (PSP) zal bezitten is niet heel erg groot. En tegen de tijd dat mijn kinderen er een willen (moeten?) neem ik aan dat we al een generatie of twee verder zijn (wat betreft apparaat).
Toch is het effect op meer vlakken merkbaar. Bijvoorbeeld omdat de PSP alleen MPEG4-videobestanden afspeelt. Want dat betekent haast automatisch dat er software beschikbaar moet zijn/komen om bestaande video’s naar MPEG4 te converteren. Anders is het namelijk een zinloze optie op zo’n ding.
De reden dat ik op zoek was naar een conversiemogelijkheid naar MPEG4 was overigens de vraag van Marco van Livre.nl. Hij vroeg hoe hij video naar MPEG4 kon converteren. Op Livre.nl staat namelijk een video die uitlegd wat Closed Source is en waarom Open Source de enige verstandige keuze is. De video stond/staat er in Real Media en in Windows Media formaat, beide proprietary formaten (van een leverancier).

Voor Windows-gebruikers is MPEG4 een minder vanzelfsprekend formaat omdat Real, maar tegenwoordig zeker Microsoft met hun gratis players en (deels) gratis conversietools die markt tamelijk stevig in handen hebben.
Speciaal voor PSP-gebruikers is er nu PSP Video waarmee je video eenvoudig kunt converteren naar MPEG4. Dat lukt zelfs met bestaande MWV-bestanden. Je hoeft overigens geen Playstation te hebben, het programma werkt ook zonder.
Je zult als je de MPEG4-bestanden op internet wilt gebruiken even moeten spelen met de coderings-instellingen. Het eerste MWV-bestand dat ik converteerde ging van 10MB naar bijna 40MB. Bij een tweede test bleek dat beperkt te kunnen blijven tot ongeveer 15MB.

Er is eigenlijk maar één domper op de feestvreugde: PSP Video is niet Open Source. En omdat ik het filmpje gebruikt heb om de conversie te testen weet ik inmiddels zó goed dat ik me daarmee helemaal afhankelijk maak van de grillen van de makers ervan dat ik het eigenlijk niet goed meer durf te gebruiken.