Wat is een piraat?

Softwarepiraten zijn naïef staat er boven een bericht van de Automatiseringsgids dat gaat over de verschillende smoezen die de BSA te horen krijgt als ze binnengevallen zijn bij een bedrijf dat niet beschikt over alle noodzakelijke licenties voor de software die zij in gebruik hebben. Ik moet bij dat woord piraten altijd meteen denken aan van die schurken met een ooglapje en houten poot op zo’n boot met kanonnen.
Nu leert Dictionary.com me dat een van de daar opgenomen definities van Pirate is:
One who makes use of or reproduces the work of another without authorization“.

Vanuit dat oogpunt klopt “softwarepiraat” dus wel, omdat je daarmee het onderdeel “work of another” explicieter benoemd.
Overigens kent Dictionary.com ook het woord software pirate en geeft daarbij een link naar software theft met een definitie waar heel wat mensen zich terecht boos over zullen maken. Hij gaat namelijk volledig voorbij aan het bestaan van Open Source-licenties en geeft dus een verkeerd beeld van de werkelijkheid.
En uitspraken als:

“Some people mistakenly think that, because it is so easy to make illegal copies of software, that it is less wrong than, say, stealing it from a shop. In fact, both actions deprive software producers of the income they need to continue their business and develop their products.”

(bron)

zijn dan natuurlijk tenenkrommend.

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gideon
15 jaren geleden

Hoewel ik persoonlijk het zoveel mogelijk "ongeautoriseerde kopieën" en "ongeautoriseerd gebruik" noem, heb ik de hoop opgegeven dat andere mensen dit onderscheid ooit zullen leren.

Een piraat is een gewelddadiger rover, moordenaar, plunderaar, slavenhandelaar en vaak verkrachter ook nog. (Nederland is er groot en rijk mee geworden in het verleden. :) )

Een dief neemt iets weg van zijn slachtoffer die daardoor deze daar niet maar over kan beschikken. Je kunt bijvoorbeeld vuur niet stelen, terwijl je hout weer wel kunt stelen.

Zowel het begrip piraat als dief zijn niet echt van toepassing op ongeautoriseerd gebruik en kopieren. Wat is het nu echt? Men maakt zonder toestemming gebruik van het werk van iemand anders… ik kan alleen afkijken of plagiaat bedenken als een vergelijkbare overtreding en zelfs dat is erg twijfelachtig.