OpenMagazine exit

Het nadeel van veel RSS-feeds is dat het wel eens een tijdje kan duren voordat je in de gaten hebt dat er eentje verdwenen is. Vooral als dat een feed van een maandelijkse uitgave is zoals Open Magazine was (hmm, die zin is een beetje krom). In januari schreef ik daar nog over dat het zo mooi was dat ze zo goed gebruik maakten van de verschillende beschikbare distributievormen. Maar Open Magazine is er niet meer, het heet nu Livre. En zoals helaas wel vaker gebeurt bij “verbeteringen om de lezer nog beter tot dienst te zijn” is het kind met het badwater weggespoeld.
In de mail die ik vanochtend kreeg (en waarvan de afzender vond dat die prioriteit hoog moest hebben) staat:

“Vorige maand is de eerste uitgave van Livre (de opvolger van OpenMagazine) verschenen en de reacties zijn overwegend positief geweest. Toch waren er ook kritiekpunten en die hadden met name betrekking op de verplichte registratie. In het mei-nummer van Livre wordt uitgelegd waarom wij zoveel belang hechten aan die verplichte registratie en wat onze plannen zijn met betrekking tot Livre.”

Goed dacht ik, dan maar eens kijken wat de redenen zijn. Helaas niets zichtbaar in de RSS-feed, die is er niet meer. Dan toch nog maar naar de site. Prominent op de voorpagina een verwijzing naar het mei-nummer. Handig, die moet ik inderdaad hebben. Ik klik op de link en krijg dan eerst de vraag of ik het er wel mee eens ben dat de Creative Commons Licentie van toepassing is op de inhoud.

livre - Klik voor grotere versie

Watblief? Moet ik hem ook nog uit mijn hoofd opdreunen of in een mini-formaat bij me hebben?
Je mag van me aannemen dat ik heel wat heb moeten overwinnen om tóch maar op “ik ga akkoord” te klikken.
Daardoor kon ik tenminste zien dat ik sowieso niet verder ga komen:

livre - Klik voor grotere versie

Ik moet me dus registreren om te kunnen lezen waarom ze vinden dat ik me moet registreren. Mooi niet dus.

Nou geef ik niet snel op, dus toch nog even rondgekeken op de site. Daar kwam ik bij “Animatiefilmpjes Open Source Software“. Prima filmpje als je open source als een geloofsovertuiging in de markt wilt zetten. Ik denk dat ik me toch maar gewonnen geef…

0 0 stem
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evert van Malkenhorst
15 jaren geleden

Dag Pierre,

Had hetzelfde "gedoe" vanochtend.
Ik krijg een foutmelding als ik, na aanmelding!, de nieuwsbrief wil openen.

Kun jij er wel bij komen?

Pierre
15 jaren geleden

Met "gewonnen geven" bedoelde ik zeker niet dat ik me alsnog zou gaan aanmelden (zie ook de titel van de post) :-)

Gideon
15 jaren geleden

Ik vind het wel raar dat ze die movies aanbieden in Real Media en in MS formaat maar niet in een echt open formaat. Ze hadden volgens mij beter mpeg4 of zo kunnen gebruiken, iets wat door (bijvoorbeeld) VLC ondersteund wordt… erg vreemd.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Gideon, Tja, dat vind ik nou een voorbeeld van pragmatisch zijn. De nu gebruikte formaten + een echt open formaat is volgens mij veel klantgerichter. Anders wordt het zoiets als het ontwerpen van een website die alleen met een 100% XHTML-compliant browser te bekijken is. Daar heeft een bezoeker geen boodschap aan. Laat de voordelen van Open Source en Open Standaarden zien zonder de mensen die daar nog geen gebruik van maken te straffen.

Gideon
15 jaren geleden

Ik dacht dat mpeg4 toch ook wel ondersteund werd door MS media player, mogelijk moet je even opletten met de codec maar dat is alles.

Wat ik bedoelde was eigenlijk in de zin dat er een open formaat <em>ontbrak<em> en dus niet in de zin zoals jij het begreep. Ik zal proberen de volgende keer duidelijker te zijn. :)
Als antwoord op jouw xhtml voorbeeld verwijs ik naar mijn blog. :p

Pierre
15 jaren geleden

We waren het weer helemaal met elkaar eens ;-) (maar ik dacht inderdaad dat je bedoelde ‘alleen MPEG4’)

Marco
15 jaren geleden

Gideon,
Ik heb zelf niet de mogelijkheid om te exporteren naar een open standaard (bijv. mpeg 4) Heb je een suggestie voor een programma waarmee dat wél kan. Dan kunnen wij alsnog een versie in een open standaard erop zetten.

MvG, Marco
Livre.nl

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Marco,

Zie dit bericht.