Kenniscirkel bijeenkomst ‘Social Software’ #2

Vanmiddag ben ik, zoals ik vertelde, naar de Kenniscirkel bijeenkomst “Social Software” geweest in Utrecht.
Het leek wellicht dat ik de extra hoog legde met de vergelijking met Blognomics en Les Blogs, maar dat was niet de bedoeling. Het was voor mij de eerste bijeenkomst die geheel in het teken stond van weblogs en wiki’s en dus ging ik er volledig open minded naar toe.
En ik moet zeggen dat de opkomst alleen al indrukwekkend was. Dames en heren in het onderwijs, als jullie het nog niet wisten: in het bedrijfsleven worden weblogs en wiki’s serieus genomen. Ton zal ongetwijfeld de exacte getallen kennen, maar als ik snel schat waren er toch zo’n 50 deelnemers aanwezig waarvan ik de enige edublogger was.
De inhoud was in orde. Frank Janssen (TPG Post) ging in op het verschijnsel intranet, welke behoefte medewerkers hebben op dat gebied en de rol van weblogs en wiki’s daarbinnen. Maarten Sikkema (Macaw) lichte toe hoe Macaw aankijkt tegen kennismanagement en de tools die ze daarbij gebruiken (op het moment Sharepoint met geïntegreerde weblogfaciliteiten). Interessante presentaties al was de link met het onderwerp “Social Software” voor de leek (volgens mij was ik dat) op dat moment niet helemaal duidelijk. De presentatie van Ton Zijlstra maakte mij namelijk eigenlijk pas duidelijk dat het bij Social Software gaat om software waarbij de mens en de onderlinge relatie centraal staat en niet de informatie. Hij legde ook duidelijk de link naar de ’tools’ waar Frank en Maarten het al over gehad hadden:
* weblog/podcast => gesprek, geen publicatie
* wiki => samenwerken, geen document
* bookmarks => gedeelde context
* tags => gedeelde taal
* RSS => attendering, kies je “vrienden”.

Een andere uitspraak die ik heel goed vond in Tons presentatie was dat een van de effecten van het gebruik van social software is dat het je in staat stelt om mens te kunnen zijn in je werk, dat het leidt tot passie, expressie en authenticiteit. En dat dat zich haast automatisch vertaald in iets dat wij als klant aanvoelen als verhoogde kwaliteit. En daar kan ik me heel wat bij voorstellen. Dat je daar natuurlijk niet persé social software bij nodig hebt laten mensen als Guus Hiddink zien.

Helaas ook vandaag teveel moeten luisteren. De inleiders hadden simpelweg veel meer te vertellen dan mogelijk was. De pauze was uiteraard veel te snel voorbij en het was daarom ook maar goed dat er voorzien was in een groepsgewijze discussie met de drie inleiders. Lekker ongestructureerd, wij stonden, een ander groepje zat gedeeltelijk, de beginvraag was bekend, de rest liep vanzelf wel.
Vraag voor de volgende keer: maak grotere naamkaartjes! Er was namelijk aan het begin van de discussie geen rondje voorstellen en ik moet bekennen dat ik dus niet weet met wie ik allemaal een interessante discussie gehad heb.

Ontmoeten
Leuk ook om eindelijk Frank Janssen, Marco Derksen, Fred Zelders en Tom Verhoeve eens in levende lijve te ontmoeten. Hans Mestrum moest helaas al vroegtijdig weg, die kennismaking hou ik dus nog even tegoed.
Ik had een paar filmpjes gemaakt, maar van achteren uit de zaal en dus nét wat ver weg om echt zinvol te zijn. Jammer want in mijn screencast van het intranet van Macaw is niet echt te herkennen wat er op het beeldschem staat.

Wel wat foto’s uit de zaal:
Frank Janssen - Klik voor grotere versie Kenniscirkel - Klik voor grotere versie Ton Zijlstra - Klik voor grotere versie Kenniscirkel - Klik voor grotere versie Van Fred Zelders kende ik alleen foto’s waar hij een fototoestel voor zijn gezicht houdt. Ik vond dat ik die traditie niet kon doorbreken. ;-) Fred Zelders - Klik voor grotere versie

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Habs
16 jaren geleden

Dag Pierre,
ja was net terug van Les Blogs en had een enorme vracht aan emails. En dan zit ik niet rustig. Een volgende keer hoop ik je zeker te ontmoeten!
Ik heb de presentaties van Frank en Maarten mee kunnen nemen en even kennis gemaakt met Frank en Fred. Op Blogwalk gaan we elkaar zien!

Fred Zelders
16 jaren geleden

Pierre: Laat de filmpjes maar rollen … En wat mij betreft: je mag ook de beelden laten zien waar ik geen camera voor mijn gezicht houd!
Ik heb echt niks te verbergen ;-)

Ton Zijlstra
16 jaren geleden

Pierre, leuk dat je er was! Dank ook voor je feedback. Over dat gespreksformat ben ik helemaal met je eens, ik heb ook liever volledige interactie dan het "zenden"-model.

En dan die badges….daar kijken we naar. Stond ook teveel op, met logootjes etc.

groet,

Ton

Joop Veenis
16 jaren geleden

Dank voor je feedback!
‘mens te kunnen zijn in je werk’, mooi hoor. net als deze quote uit de middag: ‘de tool is kleiner dan jezelf’..
Wellicht dat het mij gelukt is om een foto te maken van Fred zonder de camera ervoor….