Productietijd

Vandaag aan het werk geweest om het productieproces van de EduKast te versnellen. En dan met name de enhanced versie die tot nu eigenlijk gewoon té veel tijd in beslag nam (2 tot 4 uur extra). Een deel van die tijd bestond uit ‘dom’ werk bestaande uit veel dezelfde/gelijksoortige handelingen.
Daar heb ik een tweetal PHP-scripts voor geschreven.
Camtasia-productiewerk
Het eerste script is redelijk specifiek en alleen bruikbaar als je Camtasia gebruikt. Als je de enhanced versies van de EduKast kent dan weet je dat je bij de audio (afkomstig van de MP3 van de gewone versie) een combinatie van afbeeldingen en eventueel filmpjes krijgt. Over die afbeeldingen en filmpjes verschijnen zogeheten callout-boxen (in de laatste versie waren dat blauwe rechthoeken met in het wit tekst er op). In Camtasia ziet dat er zo uit:

Als je al eens met een videobewerkingspakket gewerkt heb zul je het snel genoeg herkennen. Er is een spoor met de afbeeldingen, een met de audio, eentje voor de callouts. Tussen de afbeeldingen zie je ‘bookmarks’ (de groene vierkantjes op de bovenste lijn). Die worden door Camtasia gebruikt bij het maken van de navigatie in de HTML-pagina’s (gebruik ik niet). Ik gebruik die om de markers te berekenen in het uiteindelijke Quicktime-bestand (WMV heeft daar geen ondersteuning voor).
Het toevoegen van die bookmarks en callouts is best veel werk en wijzigen is niet altijd even eenvoudig omdat je ze dan in een lijst selecteert waar de namen van de callouts niet altijd even duidelijk zijn.

Gelukkig voor mij gebruikt Camtasia, XML als basis voor hun projectbestand. Dat maakte het namelijk mogelijk om in dat bestand te duiken en de onderliggende structuur te achterhalen.
Het resultaat is een script dat een Camtasia-project accepteert met daarin audio + afbeeldingen en dan automatisch markers en callouts (nu met herkenbare naam) toevoegt. Het enige wat ik dan nog hoef te doen is de tekst in de callouts en markers aan te passen. Scheelt dus al een heel stuk.

Flickr-downloader
Een tweede tamelijk tijdrovende bezigheid was het downloaden en gebruiksklaar maken van afbeeldingen van Flickr. Alle afbeeldingen moeten namelijk een gelijke afmeting hebben en vanwege de conversie naar 320 x 240 heb ik er voor gekozen om in Camtasia op 6340 x 480 te werken. De conversie gaat dan goed, ik werk dan op het standaardformaat waarmee ik met mijn fototoestel filmpjes maak en het maakt het eenvoudig om (indien gewenst) wat grotere versies voor op een laptop te genereren.

Maar mijn afbeeldingen bij Flickr zijn nooit precies 640 x 480. Meestal is het formaat “medium” net wat groter (500 x 375) en als ze in portrait-formaat gemaakt zijn (als ik het fototoestel draai) is de conversie van 375 x 500 helemaal een feest. Ik heb er namelijk voor gekozen geen vervorming toe te staan en in dat geval maar voor een rand aan de linker en rechterkant van het origineel te kiezen.
In Paint Shop Pro zijn dat een aantal verschillende handelingen die ik op elk van zo’n foto moet uitvoeren.

Daarnaast wil ik de URL van de herkomst van de foto in de foto opnemen. Voor mijn eigen foto’s zou dat niet persé hoeven, maar als ik een foto van iemand anders gebruik en die foto is van een Creative Commons licentie voorzien dan moet ik aan naamsvermelding doen. Dat doe ik door de bron-URL in de foto op te nemen.

Ook hier heb ik een PHP-script voor geschreven.

Afbeelding in Flickr Flickr image download page

Ik zoek een exemplaar van de foto op die bij voorkeur net wat groter is dan 640×480 en kopieer die URL in het daar voor bestemde veld van het conversiescript en druk op DOWNLOAD.
Het resultaat ziet er zo uit:

Flickr image na download

Belangrijkste beperking op dit moment is overigens dat het script alleen met jpg-afbeeldingen overweg kan en niet met png. De screenshots die Grabbr maakt worden als png geüpload en dat betekent dat ik niet het origineel kan gebruiken als basis. Gelukkig zijn de andere versies die door Flickr gemaakt worden wél in jpg-formaat en kan ik ze dus toch gebruiken.

Ik ga er eerst morgen zelf mee aan de slag. Als ik er tevreden genoeg over ben komt het script gewoon vrij beschikbaar. Lijkt me handiger dan dat ik de url van het script hier op de server ga geven, het kan namelijk nogal een bandbreedtevreter zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
16 jaren geleden

Je schrijft dat WMV geen markers ondersteunt.
Hoe Camtasia en/of quicktime ermee omgaan weet ik niet, maar wmv heeft wel een of ander marker/script systeem. Bij de Windows media encoder zit een hulpprogramma windows media bestands editor waarmee je markers aan een wmv bestand kunt toevoegen waarmee je bijvoorbeeld html-pagina’s kunt opstarten.

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Michel,

OK, had ik correcter kunnen formuleren, maar het was niet de soort navigatie die ik bedoelde. Ik wist overigens wel dat dat op die manier mogelijk was. Ik beschrijf dat onder het kopje " WMV-scripting" in mijn bericht over enhanced podcasts.
Daar geef ik ook aan waarom ik het geen zinvolle oplossing vind.

Willem
Willem
16 jaren geleden

Snap het beeldconversieverhaal niet helemaal. Ten eerste heb je het over 630X480. Dat zal toch 640X480 zijn? Als ik een beeld van dat formaat converteer naar 500 breed (met behoud van aspect ratio) kom ik precies op een hoogte van 375. Als ik dat formaat terugbreng naar 320 breed kom ik precies op 240 uit. Staande foto’s zou ik dan weergeven op 180X240 (=volgens mij dezelfde verhouding als 375X500). Als ik veel foto’s moet converteren doe ik dat vaak met Irfanview in batchbewerking. Vind ik ideaal… Verder met alle respect voor het feit dat jij voor dit soort dingen dus je eigen PHP scripts kunt schrijven! Hoezo veelzijdig?

Pierre
16 jaren geleden

@Willem: je hebt helemaal gelijk, 630 in de tekst moet 640 zijn. Ik converteer staande foto’s ook eerst naar 180×240, maar moet dan de ‘canvas’ (in Paint Shop Pro in mijn geval) groter maken en dan inkleuren (met een achtergrondkleur) zodat de afbeelding weer 640 x 480 wordt.

Overigens kun je aan het feit dat ik PHP gebruik zien dat ik geen echte programmeur ben, dan had ik namelijk wel voor Java gekozen. ;-)