Edukast op de Medion Pocket PC #2

OK, het blijkt dus mogelijk te zijn om een WMV-video te produceren die én goed beeld en geluid bevat en toch op de Pocket PC af te spelen is. Ik heb gebruik gemaakt van het (niet gratis, maar wel als uitprobeerversie te downloaden) Pocket-DVD Studio.
Daarin heb ik de volgende instellingen gebruikt:
* formaat: 320×240 Standaard
* Video: 134kbps, 15fps
* Audio: 48kbps, 44kHz, stereo

Het resultaat klinkt goed (ik heb de audiokwaliteit bewust hoog gehouden), de statische afbeelden zien er goed uit (vind ik) en ook de echte filmpjes die er in zitten zien acceptabel uit.
Willem Karssenberg heeft het bestand (11MB) voor me getest op zijn Pocket PC en het werkt.
Het bestand is overigens niet helemaal compleet (omdat het een testversie van de software is duurt een clip tussen de 6 en 11 minuten). De totale omvang van het bestand zou ongeveer 16MB worden, dat is dus ruim minder dan de oorspronkelijk versie (28MB) staat en niet zo veel meer als de eerste versie voor Pocket PC (13MB).

En MPEG of AVI dan?
Naar aanleiding van het advies om MPEG of AVI te gebruiken het volgende: het viel mij ook op dat dat blijkbaar toch een redelijk gangbaar formaat is voor op de Pocket PC. Terwijl ik het zelf eigenlijk altijd gekoppeld had aan “groot” en dus niet voor kleine devices. Maar bijvoorbeeld PocketTV is een player voor op Windows Mobile gebaseerde PDA’s en Smartphones die uitgaat van MPEG-1 bestanden. En van de vier in dit overzicht opgenomen spelers is de mediaplayer van Microsoft de enige die geen MPEG-1-bestanden kan weergeven. En op Pocketmovies.net vindt je een hele verzameling films in MPEG-1 formaat.
Ik heb een conversie naar MPEG-1 uitgeprobeerd en het resultaat was twee keer zo groot als het origineel. Niet handig.

De formatenstrijd zoals die op de grote desktops speelt, is dus net zo hevig gaande bij de kleintjes.

Google Video
Om het verhaal maar even helemaal compleet te maken. Als je een video wilt toevoegen aan Google Video dan moet dat een MPEG-2 of MP4-bestand zijn. Zij geven overigens dan weer wel gedetailleerd aan welke eisen ze stellen.

Iedereen blij?
Dus als ik iedereen blij wil houden dan moet ik beschikbaar stellen een exemplaar als:
1) Quicktime-versie met markers voor op de desktop
2) Quicktime-versie in klein formaat voor de iPod
3) WMV-versie op Pocket PC-formaat
4) WMV-versie op groter formaat voor desktop
5) MP4-versie voor Google Video
6) MP4-versie voor PSP (of is dat hetzelfde als voor Google?)
7) MPEG-1-versie voor PocketTV.
…..

Ja zeg, dan krijg ik mijn schijfruimte wel vol.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
Willem
18 jaren geleden

Even een nuancering bij Google video: het MOET niet perse mpeg-2 of 4 zijn. Ze hebben dat het liefst. Ik heb de trein video gewoon als wmv opgestuurd. Zij transcoderen dat blijkbaar en daaardoor duurt plaatsing ook langer.