Google Maps een grote stap te ver

“Het is afgelopen met de privacy van zedendelinquenten in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is woensdag een website begonnen waarop de namen, adressen en foto’s van daders te vinden zijn.”

(bron)

De betreffende site is op het moment wegens grote belangstelling offline. En als je even je (terechte) gevoelens over de mensen waar het over gaat opzij zet inclusief het argument “ja maar zou jij het dan niet willen weten als er zo eentje bij jou in de buurt woont?!”, zul je zien dat dit toch wel heel eng ver gaat. In Florida gebeurt dat namelijk al langer en gecombineerd met Google Maps!

Het resultaat, op basis van de gegevens van de Florida Sexual Offenders and Predators database, kun je hier zien. Je kunt je postcode invullen en krijgt dan een mooie Google Map met alle “sexual predators”.

Sexual Predators on Google Maps - Klik voor grotere versie

Dit zou ongeveer de maximale hoeveelheid informatie zijn die je in Nederland zou kunnen krijgen/geven, maar in de VS gaan ze een paar stappen verder. Als je op zo’n marker klikt krijg je een popup met foto en basisgegevens van de betreffende persoon:

Sexual Predator - Klik voor grotere versie

De balkjes heb ik overigens toegevoegd, op de site zelf zie je de foto en naamgegevens zonder afscherming.
Het gaat daarna nóg een stapje verder, je kunt namelijk nog doorklikken naar het dossier van de betreffende persoon. Dit zijn overigens de pagina’s waarvan ik aanneem dat ze nu dus ook van 21 andere staten beschikbaar kome:

Sexual Predator in detail - Klik voor grotere versie

Ook hier komen de balkjes weer van mij. De vraag is of ik mét balkjes binnen de huidige wetgeving in Nederland zou blijven. Met andere woorden: zou dit zo ook in Nederland kunnen/mogen? Zouden we dit wel moeten willen mogen?

Met dit soort mogelijkheden is een uitspraak als “Google verwordt tot privacy-tijdbom” heel begrijpelijk.