Blog This wordt Furl This

Ik gebruik al een hele tijd SharpReader. Voornamelijk omdat het een eenvoudige, cleane interface biedt, niet meer doet dan nodig, en eerlijk is eerlijk, omdat ik er op een gegeven moment aan gewend geraakt ben.
Maar het vervelende was tot nu toe het bewaren van interessante posts. Sinds ik FURL gebruik wil ik dat eigenlijk liever niet meer in de SharpReader zelf doen, maar vaak waren er berichten die ik niet eerst helemaal in de browser wilde openen om ze met FURL te kunnen bewaren.
Omdat SharpReader plugins ondersteund ging ik op zoek naar een manier om daar wat aan te doen.
Berichten bewaren in SharpReader
De schermafdruk hieronder toont mijn SharpReader op dit moment. Je kunt zien dat ik 0 ongelezen berichten heb o een totaal van 1515 berichten. Dat is niet veel omdat ik een paar dagen geleden nog “delete all items” gedaan heb waarbij alle berichten in alle feeds verwijderd worden.

sharpreader - Klik voor grotere versie

Nou ja, bijna alle dan, want je kunt in SharpReader een item “locken” (dan staat er zo’n slotje voor) en dan wordt dat bericht niet verwijderd. Het vervelende is echter dat 1) ik die locks kwijt raak bij een herinstallatie van SharpReader (heb nog niet ontdekt waar die informatie opgeslagen wordt) en 2) dat ik er daar op het moment (sinds de laatste herinstallatie van mijn laptop) al 441 berichten van heb.

FURL
Sinds ik FURL-gebruiker ben, ben ik er aan gewend juist daar interessante pagina’s op te slaan en ook daar terug te vinden/zoeken. Nu komt het nog wel eens voor dat ik een pagina wél in SharpReader gelockt heb (op basis van de korte omschrijving/de tekst die in SharpReader getoond wordt) maar nog niet in FURL heb opgeslagen omdat ik nog geen tijd gehad heb om hem in de browser te openen en dan de FURL-it scriptlet te gebruiken in (in mijn geval) Firefox.

Plugin voor SharpReader
Het is mogelijk voor SharpReader zelf plugins te maken, maar ik heb geleerd om voordat ik zelf aan de slag ga eerst even een zoekopdracht uit te voeren om te kijken of dat wat ik wil niet al eens eerder gedaan is.
Ik kwam bij een al lang bestaande plugin: blogthisurl.

De plugin was voor een ander doel geschreven, namelijk het starten van een post naar aanleiding van een bericht in SharpReader. In principe was de plugin heel eenvoudig. Er was een template-bestand (BlogThisUrl.template) met daarin een aan te roepen url waarin je een paar velden (URL van het bericht, Titel van het bericht, korte omschrijving) kon plaatsen.

Ik heb de url in het template-bestand vervangen door een url die ik afgeleid heb van de inhoud van de FURL-scriptlets die je van de FURL-website kunt downloaden.
De URL in het bestand is erg lang, dus ik heb hem hier online gezet. Sla het bestand op als BlogThisUrl.template in de plugins-map waar je de plugin geïnstalleerd hebt.

Als je nu een post leest in SharpReader en je wilt die post bewaren, klik je er met de rechtermuisknop op en kiest “Blog This” en dan BlogThis (zie hieronder)

furlit - Klik voor grotere versie

Er wordt dan een Furl It-venster geopend met de bekende gegevens ingevuld. In Clipping zit de hele inhoud van het bericht zoals in SharpReader beschikbaar. Als het dus een feed met volledige berichten is, dan staat hier erg veel. HTML en afbeeldingen uit een RSS 2.0 feed zijn overigens geen probleem voor FURL, dus dat gaat wel goed.

furlit - Klik voor grotere versie

Klein hikje: de “done” link na het vastleggen van de URL sluit bij mij niet het venster, dat moet je handmatig doen. Omdat in mijn geval alle nieuwe vensters in Firefox als nieuwe tab geopend worden kon ik niet testen of het daar aan lag of ook in andere browsers optreedt.

De teksten (“Blog This” en BlogThis) zijn nog niet aangepast aan de nieuwe functionaliteit. Niet omdat ik lui ben, maar omdat ik geen idee heb hoe dat te doen. Aanwijzigingen zijn natuurlijk welkom. Of beter nog natuurlijk een nieuwe plugin op basis van de (bij de plugin bijgeleverde) broncode die FURL-it heet. Iemand met meer verstaan van het betere hackwerk?

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
15 jaren geleden

Ik heb inmiddels wel ontdekt waar sharpreader z’n gegevens opslaat: simpelweg in ‘C:/documents en settings/<username>/application data/sharpreader. In de map ‘cache’ vind je alle berichten met daarin wat je gelezen hebt en wat niet (en waarschijnlijk ook info over de locked items).
Nou zou ik nog graag willen weten hoe je deze locatie kunt veranderen…