Podcasten voor 35 euro per maand

“Buma Stemra, de organisatie die de belangen behartigt van artiesten, gaat podcasters vragen een vast bedrag per maand te betalen voor de door hen gedraaide muziek. Voor ‘zend-amateurs’ is dat maximaal 35 euro, voor professionals minimaal 85 euro per maand. Het gaat om een nieuwe tijdelijke regeling die tot januari 2006 van kracht is.”

(bron)

Dit bedrag is volgens mij voor de insiders niet nieuw (hoorde het in ieder geval een tijdje geleden ook al genoemd worden in een podcast) maar zal ongetwijfeld de nodige verontwaardiging oproepen bij de kleine podcasters. Maar wat had je dan verwacht?
Als je gebruik maakt van de muziek van commerciële (“alle rechten voorbehouden en vergoeding centraal geregeld via BUMA”) artiesten/bands dan weet je dat daar een vergoeding voor gevraagd zal worden. Net zoals je weet dat voor webhosting, bandbreedte of het gebruik van veel software een vergoeding gevraagd wordt. Niet over zeuren maar gewoon dokken. En anders gewoon alleen nog maar muziek gebruiken waar je geen vergoeding in geld voor hoeft te betalen. Dan kun je inderdaad geen oldie van Queen meer of de nieuwste van Coldplay in je uitzending opnemen, maar dat lijkt me ook niet nodig. Je bent immers als podcaster toch geen veredeld radio-station?

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Smetty
16 jaren geleden

Als ik het goed begrijp is Buma Stemra wat Sabam in België is. De vertegenwoordiger voor de auteursrechten. Of zoals ze zelf zeggen: "Bij Buma en/of Stemra betaalt u degenen die de muziek hebben ‘bedacht’"

Als je die betaald hebt, dan komen er nog de "naburige rechten": het recht om een bepaalde opname te mogen spelen. Meestal is dat in handen van de platenmaatschappij en moet je hen nog is apart contacteren.

Dus met die 35¤ heb je nog maar één helft betaald.

Pierre
16 jaren geleden

Dat blijkt inderdaad zo te zijn (wist ik dus niet), zie hier en hier. Dat maakt het bedrag vervelender (en uiteraard hoger), maar de rest van mijn argumentatie blijft.