Google Earth v.s. Maps v.s. Moon

De afgelopen dagen heb ik gekeken naar Google Earth in combinatie met Flickr (deel 1, deel 2, deel 3). Hoog tijd om eens naar Google Maps (en Moon) te kijken én om eens wat dieper in de code te duiken. Doel is om te kijken of ik een fotopagina voor mijn weblog kan maken van waaruit je naar een kaart met daarop de locatie van die foto kunt doorklikken.
De drie spelers op een rijtje:
Google Earth
* Aparte applicatie
* Stevige computer en netwerkverbinding nodig
* Drie-dimensionale weergave van de aarde
* Satelliet-afbeeldingen + hoogte-informatie + straten + …
* Veel “overlay’s” mogelijk, d.w.z. je kunt je eigen informatie op de aardbol weergeven, bijvoorbeeld de plek van je foto’s.
Zie ook de Google Earth-website.

Google Maps
Zoals de naam het al zegt: de kaarten
* Te bekijken in je browser
* Geen zware eisen aan computer en netwerkverbinding
* Plat / Twee-dimensionaal
* Kaarten zijn op het moment alleen van de VS en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Dus niet van Nederland
* Wel satelliet-beelden, maar niet op detailniveau, van de rest van de wereld
* Ook hier overlay-mogelijkheden.

Google Moon
Grapje van Google. Nou ja, eigenlijk gewoon een eerbetoon naar aanleiding van de eerste maanlanding op 20 juli 1969. Het geeft een stukje van de maan weer in een Google Maps interface met daarop de zes maanlandingen. Zie ook de Google Moon-website.

Flickr en Google Earth / Maps / Moon
Google Moon laat ik voor de rest buiten beschouwing, in het algemeen heb ik hoogstens foto’s met een maan er op, in ieder geval nog niet vanaf de maan.

Google Earth
Hoe foto’s er op Google Earth uit kunnen zien, heb je in de vorige delen kunnen lezen. Nu ontdekte ik gisteren dat ik er ook voor kan zorgen dat je alleen mijn Flickr-foto’s te zien krijgt en niet alle foto’s van iedereen. Dat zien er dan ongeveer zo uit:

Mijn fotos op Google Earth - Klik voor grotere versie

Wil je dit live zien in Google Earth, dan kun je op deze link klikken:
Volg PiAir via Google Earth

De foto maakt meteen al een “probleem” duidelijk: hij wordt heel snel vol. Zeker omdat ik voor de trip naar Antwerpen meer dan één foto in een set voorzien heb van Geotags. Daar was een reden voor die zichtbaar wordt als je meer in detail naar antwerpen gaat kijken:

Antwerpen - Klik voor grotere versie

De foto’s zijn op verschillende plaatsen in de stad genomen en die verschillen in locatie zijn relevant genoeg om niet te volstaan met slechts het taggen van één foto in de set. Overigens zie je ook dat de foto-achtergrond hier niet meer functioneel is. Alleen een plattegrond zou voldoende zijn….en daar zou het sterke punt van Google Maps moeten liggen.

Google Maps
De geobloggers-website maakt gebruik van Google Maps om de verschillende foto’s die van Flickr verzameld worden op hun locatie te laten zien. Ook hier kun je zoeken op Flickr-acount en is het dus mogelijk om alleen je eigen foto’s te laten zien:

Geobloggers - Klik voor grotere versie

Door de wijze van plaatsen van de markers lijkt het in dit geval alsof er in Antwerpen maar ééntje staat, door het ontbreken van tekstlabels op de kaart is er in ieder geval meer ruimte. Overigens heb ik de weergave van de kaart na de eerste zoekopdracht aangepast zodat hij nu verder uitgezoomd is én de satellietafbeelding weergeeft. Anders wordt het een grijs vlak met alleen de landsgrenzen ingevuld.

De afbeelding laat wel al zien waar ik graag naar toe wil, namelijk het ook van de andere kant uit gebruiken van de GPS-informatie, dus vanuit de foto.
Je ziet hier een lijst foto’s (de gevonden resultaten) en kunt door daar op de klikken hun plek op de kaart zichtbaar maken.

Geobloggers - Klik voor grotere versie

Zelf aan de slag
Tijd om zelf maar eens in de code te duiken en te kijken of ik een fotopagina voor mijn weblog kan maken van waaruit je naar een kaart met daarop de locatie van die foto kunt doorklikken.
Wat moet ik daarvoor doen:
* Informatie over sets en foto’s van mijn account op Flickr ophalen.
* Metadata (titel, omschrijving) én in ieder geval de GPS-informatie over die foto’s ophalen.
* Pagina maken waar die sets en foto’s eenvoudig bekeken kunnen worden.
* Een link tot stand brengen tussen de foto’s en Google Maps.

Google Maps v.s. Multimap
Het blijkt gelukkig dat veel van de benodigde code al beschikbaar is en gewoon hergebruikt kan woren. Het gebruik van Google Maps bleek echter nog wél wat moeilijker (waarschijnlijk nog niet de juiste voorbeelden gevonden) omdat ik tot een bepaalde hoogte wil uitzoomen. Daar komt bij dat Google Maps voor de meeste locaties van mijn foto’s nog geen kaarten heeft.
Daarom heb ik voor deze versie gebruik gemaakt van Multimap die eerder ook al handig bleek bij het handmatig bepalen van de GPS-informatie.

Oberkampf
Er zijn een aantal plugins voor Flickr beschikbaar. Ik heb gebruik gemaakt van Oberkampf. Dit script is redelijk klein en overzichtelijk, gratis en open source, en had een aantal aardige voorbeelden online staan.

Aanpassingen
Het Oberkampf-script haalde echter nog niet de GPS-informatie van de foto’s op. Die code heb ik dus moeten toevoegen.
Daarna was het een kwestie van de pagina een beetje opmaken en de link naar Multimap laten genereren op basis van de opgehaalde GPS-info.

Het resultaat
Het resultaat kun je hier zien. Dit is een automatisch gegenereerde lijst met de sets voor mijn Flickr-account. Als je op een foto klikt verschijnt een groter exemplaar aan de rechterkant met daaronder, indien de GPS-informatie aanwezig is een link naar Multimap. Dit is een inmiddels bekend voorbeeld van zo’n foto.

Flickr op je eigen site - Klik voor grotere versie op de kaart - Klik voor grotere versie

De navigatie door de foto’s kan nog wel een stuk beter. Ook zou het leuk zijn om een totaalkaartje te zien als je nog geen set geselecteerd hebt, is een link die de locaties in Google Earth laat zien gemakkelijk te realiseren…kortom meer dan ik voor vertrek op vakantie waarschijnlijk allemaal kan doen. Maar het begin is er.