Op NOS.nl stond vandaag een bericht over bewoners van de Parkbuurt in Zandvoort die burgerlijk ongehoorzaam zijn. Ze geven in het weekend op Google Maps aan dat bepaalde straten afgesloten zijn. Dat kan in de app.
Handig is dat je meteen kunt aangeven wanneer de weg weer open gaat. Als een weg afgesloten is, dan zie je dat op Google Maps:
(screenshot zoals NOS die deelt)
Het gevolg is ook dat de routeplanner van Google mensen om de afgesloten wegen heen leidt. Het idee is dat het dan minder druk is op de “afgesloten” straten en dat dan tot minder overlast leidt voor de aanwonenden.
De verantwoordelijk wethouder vindt dat dat echt niet kan, dat zo overlast naar andere wijken wordt verplaatst. En….plaatst daarom matrixborden langs de weg die toeristen duidelijk moet maken dat ze niet op hun navigatie moeten vertrouwen maar gewoon de vaste borden langs de weg moeten volgen naar een parkeerplek.
Ik denk dat de wethouder het niet echt begrijpt. Als inwoners van je plaats in opstand komen, kun je tegen ze in gaan en zeggen dat het nou eenmaal niet anders kan. Ik neem aan dat Zandvoort een bestemmingsplan heeft dat precies aangeeft welke straten doorgaande straten zijn, dus het staat zo in de afspraken die “we met elkaar gemaakt hebben”. Maar op deze manier een noodkreet van je inwoners negeren en dan maar gewoon matrixborden langs de weg zetten? Nee, dan ben je het contact met je achterban (de mensen waarvoor je wethouder bent) helemaal kwijt. Zeker als je op NH Nieuws leest hoe hij reageert.
Overigens, lijkt me deze actie ook niet heel lang vol te houden door de bewoners. Je geeft deze info door op je telefoon, terwijl je ingelogd bent bij Google (Maps). Blijkbaar doen ze het al even, en met “tientallen” tegelijkertijd (als ik de berichten mag geloven), dat is dus niet even een kwajongensactie. Maar ik ga er ook vanuit dat Google, onafhankelijk van de boosheid van een wethouder in Zandvoort, maatregelen neemt tegen accounts die onjuiste informatie toevoegen aan Google Maps.
En die wethouder? Tja, die is al 11 jaar wethouder (aldus zijn LinkedIn-profiel). Je zou denken dat hij dan beter zou moeten weten.