Nooit meer aan je PC sleutelen

Het klinkt een beetje als die bekende gevangenis, maar Lin-Lin is toch écht wat anders. Voorheen heeft het blijkbaar CareFreePC geheten, maar, die naam heeft het blijkbaar niet gehaald.
Het idee erachter is redelijk simpel:

“Het is algemeen bekend dat pc’s de neiging hebben te crashen wanneer men veel of gecompliceerde software installeert. Hierdoor geven veel mensen op. Ouderen beginnen vaak niet eens aan het werken met de computer, omdat een installatieproces voor hen te ingewikkeld is. Om gebruik te maken van CareFreePC hoeft u thuis geen software meer te installeren, beheren of vervangen. Het enige wat u nodig heeft is een breedbandverbinding, browser en een gebruikersaccount. CareFreePC doet de rest!”

(bron)

Als je er voor zorgt dat mensen zelf geen software meer kunnen installeren zal ook een gewone PC heel stabiel blijven!
De constructie bestaat uit een “Lin-lin Box” die eenmalig 299 euro kost en een abonnement van 9,95 per maand.
De Box ziet er uit als een kruising tussen een router en een mini-ITX kast. De specifactie-beschrijving op de site is echter tamelijk beknopt. Er draait Linux op en de applicaties zelf draaien bij XS4All op een server. Voor een voldoende stevige ADSL-aansluiting moet je zelf zorgen. En daar denk ik dat het systeem fout gaat. Natuurlijk, het wordt in eerste instantie binnen Kenniswijk en daar is het doel juist dat mensen een breedbandverbinding gaan gebruiken. Maar voor een gebruiker uit de doelgroep van dit apparaat die niet in de Kenniswijk woont is dit toch wel een paar bruggen te ver.
Natuurlijk, dit concept heeft als voordeel dat je als leverancier gemakkelijk support kunt leveren omdat het onderhoud op de servers plaats vindt en niet op de machines bij de gebruiker thuis.
Maar als je nog geen fervent internetgebruiker bent en je moet besluiten op twee plaatsen een abonnement te nemen voor iets waar je dan nog ongetwijfeld kritisch tegenover zult staan, dan denk ik dat je besluit het toch maar even zonder te doen.

Als het een Box was die je eenmalig aanschafte en die met zowel ADSL als een gewone telefoonverbinding ondersteunde (en dus ook gewoon offline zou werken), dan zou ik er meer van verwachten dan nu het geval is.