Stoflongen

Het is maar goed dat ik niet allergisch voor stof ben, want ik heb mijn dosis vandaag weer gehad. Er moest namelijk het nodige stof verwijderd worden uit mijn ‘serverpark’.
Zoals je hebt kunnen lezen hoste ik tot voor kort dit weblog op een eigen ‘server’ (een Compaq Deskpro op 600Mhz en 384MB geheugen). Inmiddels is het weblog daar vanaf en die machine stond uit te rusten (al stond hij wel nog gewoon aan).
Een andere machine (een Pentium op 200 Mhz met 96MB geheugen) doet dienst als ‘fileserver’ en ‘mailserver’.
Beide machines doen/deden dat onder Windows 2000.

Een tijdje geleden alweer is daar een ‘rackserver’ bij gekomen. Die had nog niets te doen, was het resultaat van een verloting van oud spul bij mijn partner op het werk (tja, hij was gratis). Op zich overigens zeker niet slecher dan de machine die als file-/mail-server dienst doet: Pentium MMX 223MHZ en eerst 98MB en later 130MB geheugen (3 banken van in totaal 6 SIMMs!).
Op deze machine ben ik aan de slag gegaan met Asterisk (open source telefooncentrale) onder Linux. Dat ging wel, maar niet van harte. De machine had al het aanwezige geheugen meer dan nodig en gesprekken tussen telefoons die verschillende codecs gebruiken (de vertaling vindt dan in de centrale plaats) waren niet aan te bevelen.

Vandaag heb ik de benodigde hardware (2 telefoonkaarten en de complete harde schijf) van de rackserver (op de foto onder) naar de Compaq Deskpro overgezet.

van onder naar boven - Klik voor grotere versie

Ja, je leest het goed: de hele harde schijf. En daar stond ik zelf ook wel even van te kijken. Ik heb de bestaande harde schijf uit de Compaq gehaald (en even in de kast gelegd voor het geval ik hem toch weer terug wilde naar de oude situatie) en de harde schijf uit de rackserver er in geplaatst. Bij het opstarten werd alleen van de andere netwerkkaart gevraagd of die aan de bestaande configuratie toegevoegd moest worden. En voor het overige werkte het gewoon. Wie zei nou dat alleen Windows Plug en Play was?
Ik heb geen idee of dit nou uitzonderlijk was of gewoon heel vanzelfsprekend, maar voor mij was het dat in ieder geval niet.

De asterisk-server staat nu in ieder geval een stuk vrolijker te brommen.

system is up - Klik voor grotere versie

Overigens is brommen wellicht niet het juiste woord. Want de verschillende computers hier (naast de drie genoemde staat er nog een gewone Compaq Deskpro van een jaar of vijf uit een PC-Privé project en natuurlijk mijn laptop) maken gewoon best wel een boel herrie. De rackserver spande de kroon, daarom was het ook dat hij op het moment weer uit staat en niet de net iets lichtere file-/mail-server. De herrie had een aantal oorzaken:

De ventilatoren
De machine beschikt over een drietal ventilatoren:
1 voor de processor (uiteraard)
1 voor de kast (voor een rackserver ook niet raar)
1 voor de voeding (spreekt voor voor zich)

ventilatoren binnen - Klik voor grotere versie Ventilator voeding - Klik voor grotere versie

Die ventilatoren waren overduidelijk versleten (de lagers dan). Schoonmaken (stofzuiger er op, wattestaafje om het stof eraf te vegen, beetje bijsmeren) had hier geen effect meer.
Vervangen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want uiteraard is de voeding geen standaard ATX-voeding, idem voor de kastventilator. En als iemand me kan vertellen waar ik voor weinig geld nog zo’n ventilator voor een Pentium I vandaan kan halen hoor ik dat graag.

De Deskpro, die hier normaal in de kast onder de trap staat maakte overigens ook best veel lawaai. Daar bleek het verwijderen van de dikke laag stof die zich links en rechts had verzameld wél te helpen. De ventilatoren zijn daar niet langer de voornaamste bron van herrie. Dat is nu:

De harde schijf
Het was me nooit zo opgevallen. En dat is waarschijnlijk op zich ook niet zo raar, die dingen zitten namelijk in de kast als ze aan staan, maar de harde schijf (of schijven) in de systemen hier maken veel lawaai. Niet zoals je in ‘oude’ films nog wel een hoort dat duidelijk tokkelen zoals bij de eerste harde schijven bij leesacties, maar een hoge ‘pieptoon’ veroorzaakt van het snel ronddraaien van de schijven.
Voor de Asterisk-server is het voldoende reden om toch nog even door te experimenteren om te kijken of ik hem niet geheel zonder harde schijf ook aan de praat krijg. De CD-ROM speler in combinatie met een USB-stick er voor gebruiken is een optie, maar dan moet ik even uitzoeken welke opties ik kwijt raak ten opzichte van de complete installatie die Asterisk at Home voor haar rekening neemt.

Mini-ITX
Ik heb overigens ook uitgebreid gekeken naar de mogelijkheid om de Asterisk centrale in de vorm van een Mini-ITX systeem te realiseren. Het verschijnen van de Lin Lin-machine waar ik gisteren over schreef, was voldoende reden om eens uit te rekenen wat dat zou moeten kosten. Kant en klaar ongeveer $350,- maar dan moet je het nog tot hier krijgen vanuit de VS. Gekocht in Nederland (bijvoorbeeld hier) kom je op vergelijkbare bedragen uit, maar dan in euro’s.
Voordelen van dergelijke systemen zijn het vaak voor een groot deel ontbreken van geluid/lawaai (omdat vaak alleen de kast een enkele ventilator heeft) en de kleinere omvang.
Probleem is/was overigens dat ik in mijn centrale 2 PCI-kaarten heb zitten (1 voor de KPN-lijn en 1 voor de brug naar Skype) en die krijg je in de kleinere kasten niet kwijt. Maar in de iets grotere (63,50mm (H) x 270mm (D) x 295mm (W)) kasten lukt dat voor eentje van de twee nét. Dan zou de Skype-SIP brug op de manier waarop hij nou werkt komen te vervallen.

Voorlopig moet de centrale het maar even zo doen. Als het een beetje mee zit komen volgende week de kastjes binnen waarmee ik de gewone telefoons hier zowel via KPN als via ADSL kan laten bellen (en omgekeerd). Dan mag de centrale een aantal routeringstaken overnemen en wil ik eerst eens zien hoe dat bevalt.
En dan kom ik (hoop ik) eindelijk ook toe aan wat meer how-to’s voor hier online.