Weblogscriptie: The Scanning Crowd

Het is natuurlijk eigenlijk al geen nieuws meer (want als je het hier voor het eerst leest, lees je écht te weinig weblogs), maar het was simpelweg een vermelding waard. Bas Schutte heeft zijn scriptie getiteld “Weblogscriptie: The Scanning Crowd, onderzoek naar het fenomeen weblogs” afgerond en heeft die nu ook online (PDF van 3,5MB) staan. Gefeliciteerd Bas!
Ik heb de scriptie geprint en moet er in de trein nog eens rustig doorheen lezen, maar wil toch al een kanttekening plaatsen: Er worden redelijk wat begrippen en termen gebruikt die met wisselend succes toegelicht worden. Als je niet al vertrouwd bent met het onderwerp lijkt het me pittige kost. De veelvoud van citaten en (engelstalige) begrippen die tussen een veelvoud van verschillende haakjes of cursief gedrukt in de lopende tekst zijn opgenomen maakt het niet lekker lezen.
Sterk is natuurlijk de introductie van het concept van “The Scanning Crowd”. Immers, een goede scriptie doet meer dan verzamelen en samenvatten, en voegt ook iets (nieuws) toe.
Een vraag die ik als examinator overigens zeker gesteld zou hebben bij je verdediging van de scriptie is waar je je eigen weblog zou plaatsen in het schema op pagina 42. En natuurlijk ook of en zo ja op welke wijze het bijhouden van een weblog noodzakelijk/handig was bij het schrijven van je scriptie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
bas
bas
19 jaren geleden

Tja .. ik heb wel een boekenkastje opengetrokken : ).

Even een reactie op het dynamische model van internetjournalistiek en participatory media: Mijn weblog zou waarschijnlijk tussen cijfer 1 & 2 staan, dus tussen weblogs als retecool, geenstijl en volkomenkut en aan de andere kant bieslog. Waarom: ik log met wel wat grappen en interactiviteit, maar soms ook meer academisch en richting mijn vakgebied.

En vanuit etnografisch oogpunt is het hebben van een weblog natuurlijk een must. Naast het monitoren van case studies wilde ik ook zeker de technische kant van het weblogverhaal meemaken en zelf het gevoel krijgen wat het hebben van een weblog nou eigenlijk is.