Goedkoop bellen

Zojuist heb ik weer een uur aan de telefoon gezeten voor een van de twee IMS-vergaderingen die ik elke week heb. Eentje is op donderdag van 16:00 – 17:00 uur, dan bel ik vanaf mijn werkplek in Eindhoven, eentje op dinsdagen van 22:00 – 23:00 uur, dan bel ik vanaf thuis. Hoewel ik die telefoontjes vanaf thuis kan declareren was het feit dat die kosten zo zichtbaar zijn (online bij KPN) een extra reden om rond te kijken naar goedkopere alternatieven.
Disclaimer: Ik heb geen verbintenissen met de hier genoemde bedrijven, ik schrijf uitsluitend op basis van eigen ervaring. Je zult voor jezelf moeten besluiten of de afweging die ik maak ook op jou van toepassing is!

KPN
Bij KPN heb ik het nummer dat ik moet bellen (is steeds hetzelfde) als internationaal voordeelnummer ingesteld. Bellen naar New York (VS) kost dan bij KPN 5 eurocent incl. BTW per minuut. Ik weet van toen ik klein was en we thuis nog een telefoonboek hadden dat ik ook echt las zocht dat dat ooit in de buurt van de 5 gulden (ongeveer 2,5 euro!) per minuut was. Dus ook KPN is met zijn tijd mee gegaan.
Voor een telefonische vergadering van een uur ben ik dus ongeveer 3 euro kwijt bij KPN.

Skype
Skype is hot, de geluidskwaliteit is prima en thuis heb ik ADSL, dus heb ik gekeken wat SkypeOut moet kosten: 2 ct incl. BTW per minuut. Of voor een uur: 1 euro en 20 cent.

Een nadeel van Skype is dat ik vooraf beltegoed moet inkopen in eenheden van 10 euro.

1601
Een ander alternatief is Bel1601. Je moet je eerst via de website aanmelden en 10 minuten daarna kun je bellen. Je kunt een of meerdere telefoonnummer aanmelden, waaronder je mobiele telefoon. Als je niet wilt, hoef je niets te veranderen aan je KPN-instellingen, je typed dan gewoon voor elk nummer dat je via hun wilt laten lopen eerst 1601. Belangrijk pluspunt ten opzichte van Tele2 en zelfs KPN vind ik sowieso al dat meteen na het gesprek, de kosten voor dat gesprek online op te vragen zijn. Bij Tele2 kreeg ik altijd pas heel laat vage rekeningen via de post thuis en bij KPN weet je het de dag erna. Nu hoef ik het meestal niet meteen te weten, maar het feit dat ze het kunnen schept vertrouwen in de accuraatheid van hun registratiesysteem.

Bellen naar New York is bij 1601 even duur als by Skype: 2 eurocent per minuut. Maar, daar moet je per gesprek nog eens 5 cent starttarief bij optellen.
Een vergadering van een uur kost dan dus: 1 euro en 25 cent.

Belpiraat
Bij Belpiraat hoef je jezelf niet eerst aan te melden maar kun je meteen beginnen met bellen. Je doet dat door eerst een 0900-nummer te bellen gevolgd duur het nummer dat je dan wilt bellen. Er is geen starttarief.
Op dit moment was er een actie-aanbieding voor de Verenigde Staten: 1 eurocent per minuut, inclusief BTW en zonder dat daar nog startkosten bovenop komen.

Een vergadering van een uur kost dan dus maar 60 eurocent!
Afrekening van de kosten vindt gewoon via de KPN-rekening plaats.

Mobiel bellen
Het is al een paar keer voorgekomen dat ik voor de vergadering op donderdag niet op mijn werkplek kon zijn en vanuit de auto of een andere locatie (niet thuis) moest inbellen. Dat is dus een extra duur gesprek.
Via 1601 kan dat nu goedkoper. Door mijn mobiele nummer aan te melden kan ik gebruik maken van een 010-nummer in Nederland en via dat 010-nummer internationaal bellen. Voor een gesprek naar de VS betaal ik dan 5 eurocent opstartkosten + 2 eurocent per minuut (het tarief naar de VS) + de normale mobiele telefoonkosten naar een 010-nummer. Met een mobiele telefoon bellen naar de VS voor slechts een fractie meer dan een gewoon binnenlands telefoongesprek. Voor een paar andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Belgiƫ, Duitsland en een paar andere is het op het moment nog goedkoper omdat je dan alleen de 5 eurocent opstartkosten + de kosten voor het bellen naar een 010-nummer betaald.

Conclusie tot nu toe
Samenvattend komt het voor mij voorlopig op het volgende neer:
* ’s avonds met mijn vaste telefoon vanuit thuis is belpiraat het voordeligst;
* vergaderen met mijn mobiele telefoon gaat het beste via 1601;
* vanuit het buitenland op plekken met een netwerkaansluiting is Skype een voordelige optie.

Maar inbellen via KPN is ook met voordeelnummer de meest onvoordelige optie.

Betere tips?
Heb jij een tip voor een nog goedkopere of veelzijdigere aanbieder? Laat het me dan hier weten. Let op! Geen reclameboodschappen, die worden verwijderd.

0 0 stem
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evert van Malkenhorst
Evert van Malkenhorst
15 jaren geleden

Dag Pierre,

ik bel al geruime tijd via 1649. Nederland de hele dag voor 0 cent/min, alleen starttarief, maar dat mag de pret niet drukken.
VS kost 1 ct/min ook voor mobiel.
http://bel1649.nl/tarieven.php

Ze sturen een pdf factuur, automatische afboeking en alle gesprekken online te zien. Ik ben er zeer tevreden over.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Evert, Dank je voor de tip. 1649 en 1601 lijken overigens niet allen wat betreft nummer veel op elkaar. De hele werkwijze is identiek. Zo bel je bij 1649 naar 010 7 441 441 met je mobiel en bij 1601 bel je naar 010 744 11 44. Ook prijsmodellen etc. zijn identiek.
Maakt op zich natuurlijk niets uit hoor, het is gewoon altijd wel goed te horen als er al iemand ervaring mee heeft.

Michel
Michel
15 jaren geleden

Pierre, kijk even op je homepage, er gaat iets niet helemaal goed! je social #2 bericht staat er twee keer in en dit bericht helemaal niet. bovendien staan de reacties bij het verkeerde bericht

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel,

Extra versie van bericht is inmiddels verwijderd (dank je voor de waarschuwing). Hoezo staan de reacties op de verkeerde plek?

Michel
Michel
15 jaren geleden

Is er nou geen post verdwenen? Bij die tweede versie stond in het uitgebreide bericht een heel andere tekst (iets over competenties en dat project van de lerarenopleidingen) en die telefoonreacties stonden op dat moment bij het verkeerde bericht

Pierre
15 jaren geleden

Raar. Kan ik nu niet meer achterhalen want bij Nucleus is weg ook echt weg. Ze staan nu in ieder geval weer allemaal goed (toch?)

Michel
Michel
15 jaren geleden

Het blijkt een post uit 2002 te zijn waar de telefoonreacties onder stonden. Op de berichtenpagina staan bij "recent nieuws" nog steeds 2 verwijzingen naar kenniscirkelbijeenkomst #2. De tweede verwijst naar http://ictoblog.nl/… als je die link volgt krijg je een bericht van 24-6-2002 te zien met daaronder de reacties op de telefoonpost.
Zie http://www.duimdog.nl/pierre.gif voor een screendump.

Pierre
15 jaren geleden

Hmmm, ik neem aan dat Nucleus de url van de post die ik weggehaald heb heeft proberen te vertalen naar iets wat niet helemaal klopte.
De twee verwijzingen komen door het cachen van dat deel van de pagina, gaat vanzelf weg.