Virtual Rooms Videoconferencing System

Een paar dagen geleden schreef ik al over VRVS (Virtual Room Videoconferencing System). Toen op hoge hoogtes, nu heb ik er op de grond wat meer mee gespeeld.
VRVS is een online samenwerkingsomgeving op basis van “rooms” (kamers). Het idee is dat je een reservering plaatst voor een vergadering, waarna het systeem je een kamer ter beschikking stelt. Die kamers hebben overigens tamelijk exotische namen en bijbehorende achtergrond-afbeeldingen (zie schermafdruk).

vrvs - Klik voor grotere versie

Je kunt een kamer afsluiten met een wachtwoord. Zo kun je dus een ruimte reserveren waar niet iedereen zomaar binnen kan lopen. Het Café is een van de permanent beschikbare kamers (Ultralight is dat ook, maar daar zit een wachtwoord op). Dat Café is ook handig als plek om te testen zonder daarvoor zelf een kamer voor aan te hoeven maken.

Gebruikte technologie
VRVS gebruikt Java voor de interface, het chatten en het delen van de video. Daardoor is het op meerdere besturingssystemen en in verschillende browsers te gebruiken. Voordat je kunt inloggen worden de belangrijkste benodigdheden gecontroleerd (bijvoorbeeld het toestaan van popups) en eventueel wordt aangegeven wat er niet goed gaat.
Voor dit deel hoef je niets te downloaden, de installatie vind normaal gesproken de eerste keer vanzelf plaats.

Voor het delen van het werkblad wordt gebruikt van VNC. Ook deze applicatie is gratis beschikbaar en voor verschillende besturingssytemen te krijgen. Het kan voor minder ervaren gebruikers echter een (te) hoge drempel zijn om dit werkend te krijgen. Wel is het zo dat alleen de persoon die zijn werkblad wil delen dit hoeft te installeren, de anderen kunnen meekijken zonder aparte installatie.

VRVS maakt het ook mogelijk om met een SIP of H323 -programma of device verbinding te maken. Ik heb gezien dat er een H323 camera in het Café actief was, maar had geen succes met het maken van een verbinding met eyeBeam. De verbinding kwam er wel, maar ik kon de video’s van de andere deelnemers niet zien.

Voor het optimaliseren van de hoeveelheid netwerkverkeer wordt gebruik gemaakt van een aantal ‘reflectoren’, server s bij deelnemende partijen. Dit voorkomt dat als twee deelnemers in Nederland met elkaar verbinding maken, dit signaal bijvoorbeeld via de Verenigde Staten stuitert.

Wat kost het?
VRVS is gratis. Je kunt je gewoon registreren en het gebruiken. Het gebruik is niet helemaal onbeperkt: per maand kan elke gebruiker voor 200 units vergaderingen reserveren. Een unit is een half uur, dus 100 uur reserveringen. Dat betekent niet dat je maar 100 uur kunt vergaderen, want als deelnemer aan een vergadering ‘betaal’ je niet. Dus een projectgroep met 5 deelnemers kan in totaal 500 uur aan vergaderruimte reserveren per maand. Ruim voldoende lijkt me.
Testen kun je in het Café en dat telt dan dus ook niet bij die reserveringstijd.

vrvs - Klik voor grotere versie

De schermafdruk hierboven laat het Café zien. Er waren wel een paar mensen ingelogd, maar niemand (op mijzelf na) écht in de buurt. Je ziet de gebruikers, de wijze waarop ze verbonden zijn en via welke reflector. Aan de rechterkant zie je welke gebruikers video versturen, die schermpjes kun je groter of kleiner openen. Ook wordt er standaard een textchat-venster geopend, kun je horen wat er gebeurt en desgewenst ook geluid versturen. Het is wel handig overigens dat dat standaard uitstaat, dan verstuurd tenminste niet iedereen meteen een boel onnodig geluid de wereld rond.

Voorlopige conclusie
Veelbelovend, zeker iets om ‘in het echt’ te testen. Ik heb VNC geïnstalleerd staan, dus dat zal het probleem niet hoeven zijn. Zou moeten werken op Windows 98, nu nog kijken of het gemakkelijk door de Fontys firewall heen komt.