SkypeIn voorlopig niet in Nederland

 Gepubliceerd door om 07:13  Internet
apr 062005
 
“Skype gaat SkypeIn voorlopig niet in Nederland aanbieden. Dat valt op te maken uit een reactie van Skype zelf. Daarnaast leert navraag bij de Opta dat Skype nog geen nummers in Nederland heeft aangevraagd. Met SkypeIn kunnen mensen met een vast of mobiel toestel bellen naar een nummer (op de pc) dat is toegewezen door Skype. Die dienst wordt door Skype nu alleen nog in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk (daar zijn de nummers inmiddels uitverkocht), Frankrijk en China/Hong Kong aangeboden.”

(bron)

Het bericht besluit met de opmerking dat Skype inmiddels 95 miljoen keer gedownload is (ik neem aan dat dat niet uitsluitend de downloads van de laatste versie zijn, dus ik tel voor 3 keer downloaden of zo) maar dat het moeilijk is om te zeggen hoeveel mensen ook daadwerkelijk actief zijn op Skype.

Ik heb er ook zo mijn vraagtekens bij. Bellen via internet is leuk en gratis. Naar ‘echte’ telefoons bellen heeft ook vooral bij bellen naar het buitenland eveneens voordeel. Voor een telefoontje naar New York betaal je tegen standaard tarief bij KPN nu ongeveer 7,5 eurocent per minuut inclusief BTW, ongeveer 4,5 euro per uur.
Skype en anderen zoals Sipphone.com, vragen ongeveer 2 eurocent/dollarcent (incl. /excl. BTW?) per minuut voor bellen naar de VS. Dat is daar ruim onder.
In zo’n geval koop je via internet een beltegoed dat je kunt opgebruiken zoals het jou uitkomt. Heb je er daarna genoeg van, zit je nergens aan vast, stap je gewoon over naar een ander.

Met het verkrijgen van een ‘echt’ telefoonnummer voor je Skype of SIP-verbinding wordt de relatie met de aanbieder opeens heel anders. Dan moet je een abonnement afsluiten, je krijgt te maken vaste kosten per maand (bij Sipphone.com bijna 6 dollar per maand) en bij de overstap naar een andere aanbieder moet je zien je telefoonnummer over te nemen, heb je te maken met opzegtermijnen etc.
En dan wil je natuurlijk ook niet meer alleen op je PC kunnen bellen, maar ook gewoon op je vaste toestel.
Dat kun je nu ook allemaal met Skype regelen, maar dat is dan toch alleen weggelegd voor die paar techneuten (geen scheldwoord) waarbij het tot realiseren van de noodzakelijke infrastructuur een uitdaging op zich is en stand brengen van een verbinding achteraf een leuke bijkomstigheid.
En daar hoor ik dus niet bij. Experimenteren met ADSL en SIP vinden ze hier allemaal prima, maar als daardoor de telefoon het (af en toe/regelmatig/van tijd tot tijd) niet meer zou doen denk ik dat het huis te klein zou zijn. ;-)

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.