Weblogs en wiki’s voor het basisonderwijs

Afgelopen vrijdag kreeg ik via de mail een vraag naar aanleiding van mijn online presentatie over weblogs en wiki’s:

“Via mijn collega heb ik je presentatie gekregen over weblogs en wiki’s en inmiddels is het me wat duidelijker wat het inhoudt. Ik vroeg me alleen af, of er ook weblogs en wiki’s voor basisschoolleerlingen zijn. Zo komt het nu niet op me over. Meer als iets voor volwassenen en studenten. Als er wel al weblogs/ wiki’s voor basisschoolleerlingen zijn, zou ik dat graag van je vernemen”

Omdat ik zelf ook even moest zoeken naar voorbeelden bij mijn antwoord, leek het me handig ze ook hier even op te nemen.

Weblogs en wiki’s zijn wellicht niet iets voor groep 3, maar voor de wat oudere kinderen lijkt het me geen probleem.
Wat voorbeelden:
* Anne Davis doet veel met basisschoolkinderen en weblogs; zie dit bericht voor links naar een paar prachtige voorbeelden van resultaten en deze site voor o.a. een lijst met sites.
* De bibliotheek van de Sophia Scholen heeft een pagina met informatie online staan en linkt o.a. naar het weblog van de ‘sneeuwklokjes‘ waar je ook weer links vindt naar de weblogs van de kinderen zelf.
* Op die bibliotheek-site ook een link naar het BBC-artikel over webloggers van 7 jaar die in het Verenigd Koninkrijk op school aan de slag gaan.
* Wiki-voorbeelden online heb ik wat minder. De leerlingen van het Het Stedelijk Lyceeum in Enschede zijn weliswaar wat ouder, maar hun voorbeeld van een wiki rond de Rome-reis die de school organiseerde is een goed voorbeeld.

Kortom, ik denk dat het aantal voorbeelden vooral beperkt is door het aantal leerkrachten dat er in het basisonderwijs al mee aan de slag gaat en natuurlijk het feit dat je bij kinderen op internet van nature toch wat voorzichtiger bent. En dan moet je je als leerkracht voldoende vertrouwd zijn met het gebruik van weblogs en wiki’s voordat je het in de klas introduceert.
Vanaf welke leeftijd ik het als ouder prettig zou vinden als mijn dochter via school een eigen weblog zou gaan bijhouden weet ik nog niet. Ze is nu nog ruim tevreden met de spelletjes op de Sesamstraat-website. Maar dat zij bij de generatie hoort die dit net zo vanzelfsprekend gaat vinden als ze nu haar stiften en kleurpotloden vindt is iets wat voor mij vast staat. En niet pas als ze 12 jaar is, als ze straks kan lezen en schrijven gaat het opeens heel snel (verwacht ik).

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Margreet
19 jaren geleden

Hoi Pierre,

Er zijn nog wel meer voorbeelden van weblogs binnen het primair onderwijs:
http://sneeuwklokjes.web-log.nl/ (met daarin een heleboel links naar weblogs van de leerlingen van die klas)
http://vijfdejaars.web-log.nl/
http://nutsschoolgroep6b.web-log.nl/
http://www.mees.ws/
http://groep7egelantier.web-log.nl/
http://computersindeklas.web-log.nl/l… (weblog van een leerkracht)
http://kindinternetlog.kalamake.com/k… (weblog van een betrokken ouder)

In het voortgezet onderwijs is er natuurlijk het weblog van Klaas Wijnia voor de wiskundeles: http://klaas.wijnia.com/

Daarnaast zijn er verschillende weblogs van pabo-studenten, maar die gaan vaak meer over de studie. Kortom: er is al het e.e.a. maar er wordt druk geëxperimenteerd met de mogelijkheden!

Pierre
19 jaren geleden

Hoi Margreet,
Dank je voor de aanvullende links. De Sneeuwklokjeslink had ik en die van Klaas Wijnia kende ik natuurlijk, maar de vraag ging ook juist om jonge kinderen (basisschoolleerlingen) die zelf aan het bloggen slaan, niet zozeer om leerkrachten of aanstaande leerkrachten.
Ik vind juf Lies overigens wel héél dapper. ;-)

ewan claeyssens
19 jaren geleden

Beste Heer Gorissen, als leerkracht vijfde klas St.-Paulus Gent al flink aan het bloggen geslagen met de kinderen. Hoop binnenkort ook een bijdrage daarover te plegen op edublogs.be Mvg

Pierre
19 jaren geleden

Beste Ewan,
Ik heb de feed van edublogs.be in mijn feedreader staan, dus die bijdrage zie ik dan zeker voorbij komen.

(p.s. je reactie stond hier, maar hij leek me beter bij dit bericht passen, ik hoop dat je het niet erg vond dat ik hem verplaatst heb).

ewan claeyssens
ewan claeyssens
19 jaren geleden

Op de klasblog zijn er enkele links te vinden van leerlingen die met een eigen blog startten, sommigen bloggen mee op de lifeblog van Het Nieuwsblad en binnenkort ook opp http://www.gent.blogt.be
url van de klasblog is:
http://www.vijfdd.blogspot.com

Leerlingen van de derde graad (groep 7-8) kunnen dus al kwiek aan het bloggen worden gezet!