Edublogs in België

Edublogs.be is een groepsblog over, voor en door het onderwijs in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat zowel leerlingen, leerkrachten, ouders als projectmedewerkers welkom zijn om mee te bloggen. Er is plaats voor alle soorten ervaringen, bevindingen, actualiteit en internationale projecten.”

(bron)

Na haar eigen zeepkist, een blog voor Gentse bloggers, is Cindy nu een Belgisch groeps-edublog gestart.
Wel, beste Hollanders, is dat een handschoen die wij oppakken? Het kost niet bijzonder veel werk om het deel van edublogs.nl waar nu incidenteel site-updates staan om te vormen in een Nederlands groeps-edublog. De vraag is: kunnen en willen wij dit ook? Laat het mij weten (hier in de reacties of via de mail)

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Michel
15 jaren geleden

Het zal je niet verbazen dat ik van mening ben: meteen doen! Ik heb al meerdere keren gepleit voor drempelverlaging op dit gebied.
Naar mijn mening kan zo’n groepsblog functioneren als een plaats waar mensen terecht kunnen die wat zinnigs te melden hebben op het gebied van onderwijs en ICT maar die (nog) geen eigen weblog hebben. (Hetgeen uiteraard niet wil zeggen dat mensen mèt een eigen weblog daar niet zouden mogen publiceren).

Uitgangspunt zou wat mij betreft wel zijn dat van alle schrijvers tenminste "naam en adres bij de redactie bekend" zou moeten zijn maar liever nog "bij naam en toenaam", inclusief de functie in het onderwijs. Dat mensen een privé of hotmail adres opgeven tbv de communicatie zou wat mij betreft wel kunnen, maar ik vind het wel essentieel dat tenminste eenmalig geverifieerd wordt (dmv een mailtje van/naar een instellingsadres) dat iedereen is wie hij/zij zegt dat ‘ie is.

Verder is denk ik een goede disclaimer van belang, dat het de persoonlijke mening van de schrijver is etc maar daar heb je op je eigen blog al ervaring mee.

Ander puntje is het auteursrecht. Moet daar van te voren een keus in worden gemaakt? Is het "alle rechten voorbehouden" of een vorm van "creative commons" en zo ja welke dan?

Voor de rest: laat het allemaal maar gebeuren. We hebben genoeg ervaring met de wiki waarin iedereen vrij (en zelfs anoniem) mag schrijven en afgezien van een enkel incident zo af en toe gaat dat toch ook goed?

En als ik op de een of andere manier actief een bijdrage kan leveren dan weet je me te vinden.

Margreet
15 jaren geleden

Hoi Pierre en Michel,

Het lijkt me leuk om eens te proberen of het effect heeft. Zou het inderdaad drempelverlagend werken? Ik denk dat veel mensen liever reageren op wat anderen schrijven, dan zelf het initiatief te nemen. Een nadeel lijkt me dat in zo’n gezamenlijk blog van wisselende schrijvers de samenhang en de regelmaat van schrijven wel eens verloren zou kunnen gaan. Daardoor wordt het blog misschien minder bezocht en de artikelen misschien minder gelezen dan wanneer de betreffende schrijvers een reactie geven op blogs van anderen. Ik denk dat zo’n blog vooral goed werkt als mensen actief schrijvers gaan werven. Maar het lijkt me de moeite van een experiment waard!

Groetjes,
Margreet

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel en Margreet,
Dank je voor jullie reacties. En dan vooral ook voor de tips/wijze raad/kanttekeningen etc. bij het idee. Mij lijkt inderdaad dat het niet zo’n vrij systeem van aanmelden moet worden als bij de wiki. Bij een groepsweblog wil je, net als bij een individueel weblog, toch binding kunnen krijgen met de auteurs. Het moet een herkenbare groep kunnen worden lijkt me.