Gezocht: PDA emulatoren

 Gepubliceerd door om 09:36  Tools
mrt 082005
 

Op frEdSCAPEs staat de (volgens mij) deels terechte verzuchting dat het vervelend is als website-bouwers geen rekening houden met het feit dat er ook mensen met een PDA hun site willen kunnen lezen. Jan voegt er in een reactie op een post hier de vraag aan toe of ik daar ook op let als ik nieuwe weblogsoftware bekijk. Het antwoord is: nee, of beter: nog niet.
Ik beschik namelijk nog niet over emulatoren waarmee ik kan zien hoe sites er in een PDA uitzien. Dus, weet je er een of meerdere, zet ze dan hier bij de reacties.
Belofte van mijn kant is dan dat ik in ieder geval de site hier in orde maak (ik ga er tenminste maar even vanuit dat dat nu niet het geval is) en dat ik daar bij tools ook op zal gaan letten.

Deel dit bericht:

  9 reacties aan “Gezocht: PDA emulatoren”

Reacties (9)
 1. Hoi Pierre,

  Even een snelle ronde gemaakt en kwam het volgende tegen. Of je er iets aan hebt?:
  http://dev2dev.bea.com/products/wlwor

  http://moviman.movi.de/~ocz/pda.html

 2. Ik zal proberen nog wat info te achterhalen.

 3. Pierre,
  Een goed initiatief!
  Populariteit van gebruik van PocketPC (ik ga er dan van uit dat dat met Wifi) voor surfen op het web is afhankelijk van de mate waarin het aanbod voor die PPC-bezitter aantrekkelijk is. Ik heb het gevoel dat we hier nu met een kip-ei situatie te maken hebben. Er zijn best al veel PPC’s in omloop en het aantal groeit behoorlijk (zeker in het bedrijfsleven en dat zal in het onderwijs niet anders zijn). Sommigen worden nog tegengehouden omdat het aanbod nog te beperkt is. Webloggers en andere aanbieders steken er niet te veel moeite in omdat de omvang van de PPC-populatie niet interessant is. Kortom … Kip-Ei!

  Tot slot een vraag: Je zegt "de (volgens mij) deels terechte verzuchting".
  Dat maakt me meteen benieuwd! Op welk front ben je het niet met me eens?

 4. @Patrick: De tweede url die je opgeeft http://moviman.movi.de/~ocz… ) is geen echte emulator. Het is meer een passe-partout die over een pagina heen wordt gelegd.

  De PocketPC verkleint het een en ander.
  Daardoor treed bij minder handige ontwerpen het effect op dat er hele lange pagina’s ontstaan met per regel maar een paar karakters of woorden helemaal tegen de linkerkantlijn aangedrukt terwijl de rest van de regel leeg blijft. Hierdoor worden pagina’s die op een gewoon schrem goed ogen op de PPC onleesbaar. Niet zozeer omdat de letters niet te lezen zijn, maar omdat de pagina ellenlang wordt en er dus na iedere paar regels gescrolld moet worden om verder te kunnen lezen.

  Tot slot: Deze weblog (ICT en Onderwijs BLOG) ziet er op een PDA prima uit en is makkelijk te lezen.

 5. Volgens mij is dit een beetje lood om oud ijzer. Waarom? Ik wil op mijn PDA (Smartphone in mijn geval) zoveel mogelijk op dezelfde manier werken als op mijn desktop PC. Dus lees ik deze weblog (en andere) ook mobiel via een RSS-lezer. Alleen de content dus, en niet de vormgeving.

  Voor de smartphone-bezitters: http://www.codent.com/rss/

 6. @Fred: Ik was het maar deels met je eens omdat het een "verzuchting" was en het blijkbaar nog best moeilijk is om er voor te testen of een webpagina goed werkt op een PocketPC. Ik bedoel, testen in FireFox en Internet Explorer is een makkie, die installeer je zo even, testen of hij op een Apple of Linux-machine werkt is al weer wat moeilijker als je zelf Windows-gebruiker bent. Testen op een PocketPC kan ik nog steeds niet zonder daar geld aan uit te geven. Maar de constatering dat het wel mooi zou zijn als het allemaal werkt is wel terecht.

  @Gerard: Ja, maar als het een kleine moeite (aparte skin in Nucleus aanmaken) is om ook PocketPC-gebruikers een site goed (optimaal) te laten lezen, vind ik als site-eigenaar dat geen probleem. Overigens is ook een ‘weinig bandbreedte beschikbaar’-versie wel handig (lijkt mij).

  Overigens ziet de site er in http://moviman.movi.de/~ocz/pda.html erg onhandig uit.
  Toch was dat wel waar ik naar op zoek was: een plek waar ik de url kan invoeren en dan kan zien hoe de site er in een PocketPC uitziet. De eerste link verwijst wel naar een plek waar software besproken wordt, maar daar kan ik geen emulator uitproberen of downloaden.

 7. @Gerard: Terecht dat je Smartphone er ook bij betrekt!
  Je zegt "Ik wil op mijn PDA zoveel mogelijk op dezelfde manier werken als op mijn desktop PC. … Alleen de content dus, en niet de vormgeving."
  Dat is geen ‘lood om oud ijzer’, dat is voor veel weblogs helaas de enige werkbare PDA-/Smartphone-oplossing.

 8. Niet alleen de PDA, ook de GSM’s met Opera (of een andere X(HT)ML lezende-browser) worden vergeten. Ook hier zitten weer enige nadelen aan.
  Misschien is het handig om XHTML als basis te houden en bij het ontwerp geen rekening te houden met paginabreedte, lettertypen en grote plaatjes.
  Mocht je ooit nog een PDA willen aanschaffen dan zie ik je vergelijkingen en redenaties hier graag :)

 9. Een PDA zal ik (denk ik) niet meer aanschaffen. Daar heeft het spelen met de emulator zeker geen verandering in gebracht. Een subnotebook wellicht wel nog zodat ik dagelijks minder kilo’s mee hoef te sleuren.
  Met helemaal geen rekening houden met paginabreedte etc. neem ik aan dat je bedoelt: moet bij elke breedte goed uitzien. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb hier bijvoorbeeld een indeling in drie kolommen. De meest rechtse (minst belangrijke) zie je niet bij 800×600, dan zie je precies de andere twee. Als ik dat met percentages doe in plaats van vaste maten krijg je bij lage resoluties een zooitje.
  Een site alleen ontwerpen voor lage resoluties is ook niet handig. Op mijn werkplek heb ik aan mijn laptop een 17-inch TFT-monitor hangen die op 1280×1024 staat (heerlijk al die ruimte). Lekker als je dan een site bekijkt die (zoals die van mijn werkgever) gemaakt is om bij 800×600 in de breedte schermvullend te zijn en dus op mijn monitor links en rechts van het midden enorme lappen met niets heeft.

  Ik ben wel benieuwd of er sites zijn die met één template op ‘alle’ platformen redelijk te bekijken zijn. Ik betwijfel dat namelijk (en wil ze natuurlijk anders wel heel graag zien).

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.