SCORM en Moodle

 Gepubliceerd door om 10:41  Leertechnologie
feb 262005
 

Op de courseGenie website staat een demonstratie van hoe je een SCORM-pakket in Moodle kunt importeren. Nu had ik Moodle toevallig niet geïnstalleerd staan, maar daar is de opensourceCMS-website ideaal voor. Daar kun je namelijk als administrator inloggen op Moodle en dan ook zelf aan de slag gaan. Een snelle test liet zien dat Moodle de twee SCORM-packages (deze en deze) die ik met Captivate gemaakt had probleemloos las. Alleen het opslaan van de scores etc. is zo op het eerste gezicht nog niet helemaal ok, maar daar moet ik nog eens rustig voor testen.
In ieder geval goed om te zien dat de ondersteuning voor uitwisseling van content stukje bij beetje van de grond komt.

Culturele open source

 Gepubliceerd door om 09:36  Internet
feb 262005
 
“De Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland kreeg 4 jaar geleden de opdracht om daar naar te kijken en kwam uit bij Open Archives Initiative (OAI), een laagdrempelig, open source en daarmee democratisch protocol, oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van het elektronisch publiceren.”

(bron)

Mijn buzzword-meter sloeg op tilt bij het lezen van de inleidende alinea van dit document dat overigens voor de best interessant is. En de keuze voor OAI is natuurlijk een heel verstandige waar ook de onderwijsinstellingen op niet al te lange termijn de voordelen kunnen gaan plukken, maar uitspraken als

“OAI kan een uitgangspunt vormen voor een infrastructuur die in ieder geval inzicht biedt in de culturele rijkdom van Nederland. Verstandig gebruik van standaarden zowel op syntactisch als semantisch niveau moet leiden tot een basis waarmee niet alleen een mooie applicatie ontwikkeld kan worden, maar waarmee toekomstig hergebruik en duurzaamheid van erfgoedinformatie ook verzekerd is. Gebruik van cultureel erfgoed met bijvoorbeeld mobiele telefoons, pda’s en combinaties met GPS-systemen of binnen communities kan zo ondersteund worden. Als de basisinformatie toegankelijk is, dan komt aaibaar erfgoed vanzelf binnen eenieders handbereik.”

(bron)

zijn mij toch wat kort door de bocht. Het klinkt heel erg als een politicus die zegt dat dualiteit in het politieke bestel de leefbaarheid van Nederland en de dynamiek in de stimulering van de economische groei en samenwerking zowel nationaal als internationaal optimaal faciliteert. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Culturele open source  Tags:

De houdbaarheid van weblogs

 Gepubliceerd door om 07:28  Internet
feb 262005
 
“Persoonlijk was ik zo vrij om te verkondigen dat over twee jaar niemand het nog over weblogs zal hebben. Een reactie die bij Marco Derksen, godfather van Marketingfacts, de knuistjes al deed ballen. Bij de collega’s van Dutchcowboys wil Stephan Fellinger het nog wel eens zien. Sterker nog, hij verwed er een fles wijn op dat ik het bij het verkeerde eind heb”

(bron)

Mooi dit soort uitspraken en voorspellingen. Zeker ook als ze vergezeld gaan van dit soort toelichtingen. Want dit:

“Wat we maar willen zeggen: weblogs zijn niet het eindstadium, en zullen net zo makkelijk worden ingehaald door betere iniatieven, zoals dat in het verleden al vaker is gebeurd. En daar wordt iedereen alleen maar blijer van.”

(bron)

is natuurlijk een waarheid als een koe. Kunst is echter natuurlijk ook om als marketeer niet alleen te denken in termen als “dit is slechts een tussenoplossing, er komt iets beters”. Radio is er immers ook nog, hoewel we TV kregen. En kranten veranderen sterk, maar blijven nog hun rol spelen naast al die online media. Dus zelfs bij grote stappen blijven die kanalen vaak naast elkaar bestaan. En als we de komende twee jaar een stap van weblog naar …… gaan maken die even groot is als bijvoorbeeld van radio naar TV, nou dan mag dat inderdaad wel een fles wijn kosten. Want dan blijft het absoluut de moeite waard. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor De houdbaarheid van weblogs  Tags: