Demonstraties met Wink

Als je de introductie SCORM van gisteren bekeken hebt, of de edublogs.nl wiki in de gaten houdt, zul je het ongetwijfeld tegen zijn gekomen: Wink
Het is een gratis tool, beschikbaar voor Windows en Linux, dat ik gebruikt heb om schermfilmpjes met toelichting te maken. De filmpjes die in de SCORM-presenatie gebruikt worden, worden overigens ook vanuit de wiki gelinkt.
Ik heb kort even een paar dingen naar aanleiding hiervan op een rijtje gezet.
Beperkingen
Om te beginnen een paar beperkingen van Wink 1.5 op een rijtje:
* Geen audiocommentaar mogelijk; staat wel gepland voor de volgende versie
* Onhandig compressiemechanisme; veel applicaties lezen de afmetingen van een filmpje daarom niet goed. Dit heeft tot gevolg dat ik een met Wink gemaakt flash-filmpje, hoewel goed weergegeven in PowerPoint, niet met Articulate Presenter mee kan converteren. Ook dit zou in de volgende versie opgelost worden.

Sterke punten
* Kleine bestanden; door dat eigenzinnig compressiemechanisme blijven de bestanden klein.
* Goede nabewerkingsmogelijkeden; alle frames die je niet in het eindresultaat wilt hebben zijn er eenvoudig uit te halen
* Goede cursorbewegingen; Door de cursor door Wink te laten bewegen (gewoon start en eindpunt aangeven) krijg je perfect vloeiende bewegingen. Iets wat je met ‘gewone’ screencapture nooit zou lukken.

Hoe aanpakken?
Let op! Een demonstratie maken is niet heel eenvoudig en het kost de nodige tijd. Op dit moment kost een filmpje mij ongeveer 1 uur werk per filmpje. Het werk is globaal onder te verdelen in een viertal stappen:
1) (15 minuten) De eerste stap is het bedenken van de inhoud van het filmpje. Dat klinkt logisch, maar het betekent dus ook het ‘droog testen’ van het filmpje. Waar moet je klikken, welke tekst voeg je in, wat wil je eigenlijk laten zien?
2) (5 minuten) Het daadwerkelijk opnemen van het filmpje kost dan het minste tijd, je voert alle handelingen nog eens uit met op de juiste moment een capture van het scherm.
3) (15 minuten) Meestal heb je teveel opgenomen. Zeker als je een stukje automatische capture hebt gedaan waarbij Wink alles opneemt wat er op het scherm gebeurt. Een eerste edit-stap is daarom om alle duidelijk overbodige frames te verwijderen. Pas wel op dat je niet teveel verwijderd. Er is géén undo-functie!
4) (30 minuten) Als het grove werk gedaan is, komt het fine-tunen. Je voegt de toelichtende teksten op de juiste plaatsen toe, stelt pauzemomenten in (4 seconden of 4000 miliseconden is genoeg voor het lezen van een normale tekstwolk), laat Wink het filmpje renderen en bekijkt het. Contoleer of de timing klopt, er geen rare muisbewegingen in voor komen en of de gebruiker niet te lang naar non-informatie zit te kijken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het programma dat je demonstreert een conversie van het een of ander uitvoert. Vraag je dan af of de gebruiker dat real-time of een beetje versneld wil zien. Na elke aanpassing moet je het filmpje weer renderen en bekijken. Dit kost relatief veel tijd!

Aandachtspunten
* Meestal zul je niet full-screen willen capturen, maar bijvoorbeeld maximaal op 800×600. Test of de onderdelen van de software die je wilt capturen binnen dat vlak passen.
* Zorg voor voldoende rustmomenten in je demonstratie; je bent vaak iets aan het uitleggen, dan moet de kijker het ook in zich kunnen opnemen.
* Maak een demonstratie niet te lang, knip het liever op in verschillende zelfstandig bruikbare delen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Margreet van den Berg
Margreet van den Berg
19 jaren geleden

Hoi Pierre,

Handig programma. Bedankt voor de tip!

Michel
19 jaren geleden

Er zijn een hele serie gratis en niet gratis tools op internet te vinden. Zo heb ik zelf de test van viewletbuilder nog op m’n todo-lijstje staan.
Als je je goed thuisvoelt in het Windows Media Format dan kun je ook de Windows Media Encoder gebruiken, die heeft ook een screencapture functie
Overigens denk ik dat de bevindingen die bij "hoe aanpakken" staan wel voor al deze programma’s gelden: het lijkt eenvoudiger dan het is, en als je een "mooie" demo wil maken kost het je veel tijd.

Pierre
19 jaren geleden

Klopt, al kan ik me geen gratis alternatief voor Wink herinneren (eentje waarmee ik naar Flash kan exporteren, op schermframe niveau kan editen, zulke mooie vloeiende muisbewegingen kan maken etc).
Beste alternatief, maar een paar euro duurder, is voor zover ik weet Macromedia Captivate.

Michel
19 jaren geleden

De meeste tools resulteren inderdaad in een of ander video formaat.
Ik heb ondertussen de SCORM-presentatie + wink-demo’s bekeken en het ziet er inderdaad keurig uit. Ik ga er zeker eens mee spelen.
Is het overigens geen idee om krachten te bundelen als het gaat om het maken van demofilmpjes voor Natschool?

Pierre
19 jaren geleden

Ik denk niet dat ik veel demofilmpjes voor Natschool ga maken. Dat hoort voor zover ik weet niet tot mijn normale taken. Het zichtbaar maken van de mogelijkheden (zoals ik hier ook doe) overigens wel. Dus wie weet gaan er wel meer mensen mee aan de slag.
Je mag natuurlijk wel best de Wink-bronbestanden hebben, dat helpt wellicht als je aan het spelen slaat. Het is een stevig zip-bestand (17MB) geworden.

Koert (Three Ships)
Koert (Three Ships)
19 jaren geleden

Pierre, Michel,

Het maken van demo filmpjes van N@Tschool! staat bij ons hoog op de agenda. Zo heb ik Viewletbuilder al getest evenals Captivate (werkt toch iets prettiger als Viewletbuilder).

Programma Wink kende ik niet en dus bedankt voor de tip! Ik ga dit programma zeker aan een test onderwerpen. Indien jullie willen, kan ik je op de hoogte houden van de vorderingen van het maken van demo filmpjes van N@Tschool! (en jullie mij misschien kunnen voorzien van tips&tricks).

Pierre
19 jaren geleden

Hoi Koert,
Natuurlijk willen we graag zien en horen wat de resultaten zijn. Ook vraag ik me af hoe jullie dat "grootschalig" (dus redelijk wat filmpjes) kunnen gaan doen, want 1 uur per filmpje is (neem ik aan) aan de dure kant. En wat tips&tricks betreft zou ik zeggen: zie vooral ook hierboven.

Michel
19 jaren geleden

Dankzij het pokkenweer van vandaag eens wat tijd kunnen besteden aan een quick scan van een aantal screen-capture programma’s (wink, viewletbuilder en Captivate). Als je een professioneel programma zoekt met veel mogelijkheden moet je bij Captivate zijn, als het niks mag kosten is Wink een prima alternatief. Zie verder het uitgebreide verslag in de ICT en Onderwijs wiki

Pierre
19 jaren geleden

Hoi Michel,
Ik zag de wijzigingen vandaag langs komen. Mooi werk! Ik heb er een nieuwe post voor gemaakt.