Zoeken in Edublogs.nl

Ik ben gisteren aan de slag geweest met het verbeteren van de zoekfunctionaliteit op de edublogs.nl-website. Het is nog een beta, maar er kan inmiddels al een stuk meer dan eerst:
* het zoeken gebeurt nu overal op de site op dezelfde manier, het maakt niet meer uit waar op de site je bent, je komt op dezelfde plaats terecht als je een zoekopdracht uitvoerd
* die zoekopdracht levert resultaten op uit de wiki, de verzamelaar, de kanalenpagina en edublogs.nl zelf.
* er wordt gebruik gemaakt van full-text zoeken met mogelijkheid van het gebruik van zogeheten ‘boolean’-zoektopties zoals je bij Google ook kunt gebruiken. Bij korte woorden werkt dat echter niet goed en dan wordt er (ongezien en automatisch) teruggeschakeld naar een eenvoudigere versie van het zoeken die dan in het algemeen toch voldoende goede resultaten oplevert.
* een zoekopdracht kan als RSS-feed worden opgeslagen.

De RSS-feed heeft nog niet echt zinvolle omschrijvingen. Het probleem is dat ik hier te maken heb met een combinatie van bronnen waar de resultaten van terug moeten komen. Wiki-pagina’s hebben nou eenmaal geen omschrijving (de omschrijving van de laatste wijziging is hier immers niet relevant), het tonen van de omschrijving voor de overige resultaten zou wel kunnen, maar is nog niet geïmplementeerd.

Ik ben daarnaast vooral nog zelf aan het testen (mogen jullie zeker ook doen) of de resultaten logisch zijn. Zo zoek ik op dit moment ook in de namen van de bronnen voor de verzamelaar.
Dat heeft echter tot gevolg dat zoeken naar edublog op dit moment erg veel resultaten van de “ouder” weblog van Michel (DuiMDog: NL-Edublog van Michel Duijvestijn) oplevert. Zoeken naar edublog* levert overigens betere (?) resultaten op.

Ook nog op de wensenlijst staat de mogelijkheid om aan te geven waar gezocht moet worden (wiki, verzamelaar, kanalen, edublogs.nl) zodat je eenvoudig bepaalde resultaten weg kunt filteren of juist de voorkeur kunt geven.

Reacties zijn uiteraard van harte welkom. Hou er met name bij het gebruik van de RSS-feed mogelijkheid rekening mee dat de urls daarvan nog kunnen wijzigen. Ik wil nog kijken of ik die ‘netter’ c.q. logischer kan maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Michel
18 jaren geleden

Ik verwacht niet dat er nou zo heel veel naar oude artikelen van mij gezocht zal gaan worden maar eventueel heb ik nog een lijstje van alle permalinks uit de oude omgeving + de overeenkomende nieuwe link.
Had dit probleem nou voorkomen kunnen worden door gebruik te maken van PURL’s?

Pierre
18 jaren geleden

Nee, heeft niets te maken met PURL’s, was ook niet specifiek op jou gericht, ‘edublog’ was toevallig een zoekterm die ik bij het testen veel gebruikt heb (waar het hart van vol is zullen we maar zeggen). Zou ik bijvoorbeeld op haast zoeken, dan vind je op dit moment veel berichten uit de weblog van Gerard, omdat het woord ‘haast’ in de site-naam zit, terwijl die berichten niet persé met haasten te maken hebben. Ik denk dus dat die toevoeging in de zoekopdracht niet handig blijkt te zijn.

Michel
18 jaren geleden

Dat het als voorbeeld bedoeld was had ik wel begrepen, mijn melding over dat vertaallijst was bedoeld ter informatie.
Wat PURL betreft: ik vroeg me dus af in hoeverre dit probleem daarmee te voorkomen was geweest. Theoretisch wel waarschijnlijk, maar dan moet je dus alle permalinks etc vervangen door PURL’s. Maar dan moet je die dus wel automatisch kunnen laten aanmaken, want om dat allemaal handmatig te doen?Zie ook mijn ervaringen met PURL in de WiKi.

Pierre
18 jaren geleden

Oh, je doelde op het verschijnsel dat de berichten in de verzamelaar nu doorverwijzen naar de oude site, die op termijn gaat verdwijnen, terwijl de berichten wél te vinden zijn op de nieuwe site. Ah, ja, dat had inderdaad met PURL’s voorkomen kunnen worden. Ik heb een alinea toegevoeg in de wiki over hoe je dat in Nucleus kunt doen.