Weblogs en wiki’s in het onderwijs

Jeroen Jansen studeert op dit moment af aan de UvT (de vroegere KUB) op het onderwerp “Wiki binnen het hoger onderwijs”. Het onderzoek richt zich op het “Wiki-concept” en de mogelijke toepassing hiervan binnen het hoger onderwijs ter ondersteuning van samenwerkend leren. Het onderzoek vindt plaats CRISM-lab van de universiteit onder begeleiding van Leo Remijn.
Hoewel ik Jeroen nog niet zover heb weten te krijgen dat hij een publiek toegankelijk weblog gaat bijhouden over zijn afstuderen heeft hij wel een (besloten) wiki ingericht om met zijn afstudeerbegeleider te communiceren/discussiëren over zijn afstudeeropdracht. Ik neem aan dat we zijn ervaringen daarover ook terug vinden in zijn afstudeeropdracht.

Daarnaast stuurde hij me een link naar een weblog die door Aldo de Moor gebruikt wordt ter ondersteuning van het vak “kwaliteit van informatiesystemen“. Een weblog ingezet in het onderwijs dus.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet helemaal een helder overzicht heb van de wijze waarop de blog ingezet wordt. Zo lijken de deelnemers punten te kunnen krijgen voor hun bijdragen, maar is dat blijkbaar iets wat waarschijnlijk offline toegelicht is. Het is voor mij ook wat moeilijk te achterhalen wie bepaalde discussies start, een docent of een student, beide lijkt te gebeuren. Laten we hopen dat ze na deze cyclus het geheel evalueren en hun ervaringen ook aan anderen beschikbaar stellen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
René Franquinet
René Franquinet
17 jaren geleden

Is de "binnen"-ziekte. begonnen in het basisonderwijs, nu ook al doorgedrongen tot de universiteit. Het woordje "in" voldoet, neem ik aan, niet meer?

Pierre
17 jaren geleden

Ehm, geen idee, het is al weer een tijdje geleden dat ik op de basisschool zat (toen heette dat nog niet eens zo).

René
René
17 jaren geleden

O.k. Ik schoot even uit. Het heeft weinig te betekenen maar het viel me zo op.
"Wiki in het hoger onderwijs" leek me al goed genoeg.