Taalverloedering?

“Leerlingen schrijven ‘nix’, ‘w8ff’ of ‘suc6’ in hun huiswerk, zoals bij het sms’en en chatten. Zo verloedert de Nederlandse taal, vinden docenten, maar ook komen er mooie woorden bij.”

(bron)

Tom Verhoeve wees me via de mail op een bericht dat ik had zien langskomen in de RSS-feed van Dagelinks. Het bericht op Dagelinks nodigde echter niet uit om door te klikken naar het volledige artikel op de Trouw-website. Dat heb ik nu dus toch maar gedaan.
Dat artikel gaat wat dieper in op het “probleem” en zoals zo vaak zijn het zeker ook de reacties die de moeite waard zijn. Zo kan ik me heel goed vinden in de eerste reactie:

“Het gebrek aan onderscheid dat hier wordt gemaakt tussen observaties en verklaringen ergert mij. Docenten […] nemen waar dat leerlingen MSN-taal gebruiken. Maar lang niet altijd, en lang niet altijd in dezelfde mate. Ook leerlingen maken verschil tussen aantekeningen en een proefwerk.
Ergerlijker vind ik dat verzonnen verklaringen hier met aplomb worden geponeerd als feiten. “Ze weten niet meer dat MSN-taal geen gewoon Nederlands is”, roept de een. “Ze weten niet dat ‘nix’ en ‘strax’ fout zijn”, roept de ander. “Ze denken dat MSN-taal al standaardtaal is”, weet de ander.
Onzin! Ten eerste is er helemaal geen onderzoek gedaan, ook niet door taalkundige Sanders, naar opvattingen van leerlingen over MSN-taal; elk bewijs ontbreekt dus. Ten tweede blijkt uit het selectief toepassen van MSN-taal dat leerlingen wel degelijk register-gevoelig zijn. En tot slot hoort het bij pubers dat zij hun gedrag niet ter discussie wensen te stellen. Daar mag je geen “bewijs” in zien.”

(bron)

En zo is het maar net.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
17 jaren geleden

Die reacties zijn inderdaad onbetaalbaar; ook de reacties die ‘gewoon’ in de krant zelf terechtkomen. Het mooist vond ik de opmerking dat msn helemaal geen taal is (omdat taal iets is dat gesproken wordt) maar een schrift, en dat er dus van taalverloedering of -verrijking geen sprake kan zijn. (Trouw van woensdag 24/11, de Lange)

TomV
TomV
17 jaren geleden

Ik had geen oordeel over de inhoud, ik heb op dit gebied geen ervaring. Vandaar dat ik jou erop wees. :)

Pierre
17 jaren geleden

:) Of ik nou de aangewezen persoon ben om een mening te hebben over taalverloedering weet ik ook niet. Maar zoals ik al zei: de tip zorgde ervoor dat ik het volledige bericht las en dat was de moeite waard om hier over te schrijven.