Wat is eigenlijk een weblog?

Zich niet bewust van de uitzending van Netwerk van gisterenavond (die toen ook nog niet uitgezonden was), vraagt Lilia zich op Mathemagenic af hoe je in een lijst met links kunt herkennen welke daarvan weblogs zijn. Ze geeft niet aan waarom ze dat wil weten, maar het blijft een valide vraag als je bijvoorbeeld wilt weten welk deel van je bezoekers afkomstig is van een (andere) weblog. Daar zou je dan bijvoorbeeld weer conclusies met betrekking tot het belang van weblogs voor het kunnen vinden van bepaalde informatie, of de omvang van sociale netwerken rond weblogs (op basis van links) etc.
In de reacties bij de post worden een aantal suggesties gedaan, maar zoals Peter Breuls concludeert (naar aanleiding van de Netwerk reportage) blijft het een moeilijk te maken onderscheid.
Elmine Wijnia geeft in haar afstudeerscriptie de volgende omschrijving/definitie:

“Grofweg gezegd is een weblog, of blog, een website die regelmatig bijgewerkt wordt met nieuwe stukjes tekst, entries of posts, die voorzien zijn van een datum en afgebeeld worden in omgekeerde chronologische volgorde, zodat de meest recente entry bovenaan de pagina wordt afgebeeld. Weblogs worden meestal gepubliceerd door individuen en hebben over het algemeen een persoonlijke en informele stijl”

(bron)

Zou je technisch redelijk moeten kunnen testen. In ieder geval beter dan de ‘dagboek’-definitie.
Invloed van een weblog
Behalve de criminele gevolgen en uitwassen van een weblog, kun je natuurlijk ook kijken naar de invloeden van een weblog bij mensen die (voor een deel) vanuit hun werk bloggen (“corporate bloggers”). Robert Scoble verwijst naar een post van Charlene Li over een onderzoek naar beroepsgerelateerd bloggen (is dat een vertaling die ermee door kan?) en geeft aan hou hij de invloed van een weblog bepaald:
* aantal inkomende links
* hoeveelheid verkeer per link
* informatie uit gesprekken met anderen
(bron)
Die eerste twee zijn nog uit te drukken in getallen, de laatste nauwelijks, al is het tellen van het aantal visite-kaartjes natuurlijk een optie.

Hoewel ook Robert Scoble benadrukt dat hij het webloggen doet omdat hij het leuk vind (is ook dé belangrijkste reden), is het wel handig om iets achter de hand te hebben als motivatie in geval van dreigende burnout of als je je baas ervan wilt/moet overtuigen dat dat bloggen niet alleen een leuke hobby is, maar ook nog wat oplevert.