Zoeken op je desktop

Je kon er vandaag bijna niet omheen: Google heeft een beta van haar zoekmachine voor de desktop beschikbaar gesteld. Een zoekopdracht op Feedster levert op dit moment 96 hits op. Veel positieve berichten, een paar berichten van mensen teleurgesteld waren (zie ook dit overzicht). Er waren er twee, die van Robert Scoble en die van Erik Duval, die ik het meest waardevol vond.
Zij wezen namelijk allebei ook op de andere, reeds bestaande tools voor het doorzoeken van je desktop. Erik linkt ondermeer naar deze review op ZDNET waar ook Copernic beschreven wordt. Een ander alternatief is X1.COM die het verschijnen van de beta hebben aangegrepen om een aantal gratis licenties weg te geven (als ik er een krijg, schrijf ik daar uiteraard ook over).

Copernic
Voldoende reden om Copernic te downloaden en te installeren. En ik moet zeggen, ik ben onder de indruk. Ik ga overigens geen “waarom Copernic en niet Google” betoog afsteken. Al was het maar omdat ik nog niet met de Google applicatie gespeeld heb en dat nog een beta is. En als je hier dus dingen leest waarvan je denkt “maar dat doet Google ook”, prima dus, geen punt.
Wat mij in ieder geval bevalt aan Copernic en waarvan ik weet dat de Google versie dat nu nog niet kan, is het zoeken in mijn netwerkschijven. Ik heb thuis een eigen servertje staan met mijn bestanden en die doorzoek ik nu net zo gemakkelijk als de bestanden op de laptop zelf. Welke mappen dat zijn, inclusief natuurlijk de extensies etc. geef je zelf aan. Bij het onderdeel e-mail toonde Copernic netjes de mappen in Outlook en Outlook Express zodat ik kon aangeven welke wel en juist niet geïndexeerd moesten worden. Nadat de applicatie een tijdje op de enorme hoeveelheid data heeft staan stampen, komen de resultaten al bij het intypen van de zoektermen tevoorschijn.
copernic - Klik voor grotere versie Omdat ik geen mp3 of videobestanden in de zoekpaden heb ik die knoppen overigens gewoon uitgezet.

Preview
Een van de kritiekpunten in de review op ZDNET was dat Copernic geen afbeeldingen laat zien in de Powerpoint preview. Dat doet hij overigens ook niet bij bijvoorbeeld PDF-documenten.
Maar dat vind ik eigenlijk geen probleem. Die preview staat standaard altijd aan. Dus zodra je op een resultaat van een zoekopdracht klikt, wordt een preview getoond. Dat gaat nu gelukkig redelijk snel, maar als je een volledige preview met afbeeldingen moet opbouwen kost dat waarschijnlijk veel meer tijd. En nu zie je snel een overview van de inhoud. Maar, toegegeven, van een aantal andere bestandsformaten wordt wél een grafische preview getoond.

Voorlopige conclusie
Ik ga copernic eens een tijdje proberen. Eens kijken of ik er 1) veel gebruik van maak en 2) dan sneller de dingen kan vinden die ik zoek dan dat nu het geval is.
Daarnaast hou ik natuurlijk net als iedereen de ontwikkelingen rond Google in de gaten.