Trackback voor wiki’s

Zoals ik afgelopen donderdag vertelde willen we de ICT in het onderwijs wiki verplaatsen naar edublogs.nl. Dat betekent ook dat de hechte integratie tussen die wiki en dit weblog wat minder hecht wordt. Een van de veranderingen zal zijn dat er niet meer (zomaar) links naar berichten hier op de site worden opgenomen zoals je hieronder ziet.
backlinks wiki - weblog - Klik voor grotere versie De eerste reden daarvoor is dat het mijn weblog op dit moment een voorkeursbehandeling geeft (anderen kunnen dat namelijk niet) en de tweede (belangrijkere) reden is dat dat alleen iets is dat lukt als wiki en weblog op dezelfde server staan. Tijdens het opslaan van een bericht moet Nucleus namelijk kunnen schrijven in een tabel in de wiki. Met een netwerk en heel wat extra schakels ertussen wordt het realtime koppelen wat link. In het kader van “waarom zou iets wat voor een weblog werkt, niet ook voor een wiki kunnen werken” leek het me een alternatief om trackbacks voor een wiki mogelijk te maken. De links terug naar mijn weblog waren eigenlijk ook al precies dat. Maar nog zonder de bijbehorende interface dit trackbacks voor iedereen mogelijk maakt.
Het werkt nog niet, ik ga vanmiddag nog lekker even op stap, dus vandaag wordt dat ook niet meer gemaakt, maar op deze website kun je alvast een voorbeeld zien (want natuurlijk had iemand anders dat ook al bedacht).
De code is niet zondermeer over te nemen naar WikkaWiki, maar het te doen.