Podcasting #2

Omdat ik na het bericht van gisteren nieuwsgierig geworden was naar PodCasting en natuurlijk ook wilde kijken in hoeverre het een reden voor de aanschaf van een MP3-speler zou zijn, heb ik vandaag geprobeerd e.e.a. aan de praat te krijgen. Op de PodCasting pagina op de WiKi heb ik een overzicht opgenomen van de beschikbare applicaties voor zover bekend bij mij. (gewijzigd op 20041003)

Ik ben uiteindelijk met het i-podder.js script van Pieter aan de slag gegaan.
Op zich werkt dat allemaal simpel: gewoon een txt bestandje aanpassen zodat de download-locatie staat en een lijst met RSS-feeds met enclosures. Het starten van het jscript-bestand zorgt er dan voor dat alle enclosures worden gedownload.
Als je dat script dagelijk draait zal het allemaal wel meevallen, maar de eerste keer is het al helemaal pittig.

Het script draait op het moment dat ik dit schrijf 20 minuten en er zijn 7 bestanden met een totale omvang van 221MB gedownload van met in elk bestand een aflevering van de Daily Sourcecode die door Adam Curry wordt verzorgd. Het is maar goed dat (als ik het script netjes elke dag laat draaien) er in het vervolg maar heel weinig bestanden gedownload hoeven te worden (één per dag).
Want anders zou ik mijn eigen internetverbinding steeds dicht trekken met de bestanden bij het downloaden om af te spelen. Het zijn namelijk redelijk grote bestanden (kleinste tot nu toe: 17MB, grootste tot nu toe: 18MB) dus dat kost heel veel bandbreedte.

Het eindresultaat na een nacht downloaden: 28 bestanden en een totaal van 733MB aan MP3 bestanden van twee feeds. Daar moet dus nog wat op gevonden worden! Of dat een P2P oplossing is betwijfel ik eigenlijk een beetje. Dat vergt namelijk een solidariteitsprincipe dat ik niet snap: ik betaal voor het kunnen downloaden van de bestanden (de podcaster heeft betaald voor het beschikbaar kunnen stellen) en daarna betaal ik dan opeens voor het feit dat iemand anders het ook wil downloaden? Dacht het niet.

Daar komt nog bij dat ik de bestanden helemaal heb moeten downloaden, terwijl bijvoorbeeld de eerste uitzending van Tradesecrets die ik nu zit te luisteren niet de moeite waard is. Toch zonde van die 20MB die ik daarvoor gedownload heb. En ik ga die overigens niet bewaren zodat iemand anders die weer bij mij kan downloaden zoals ik bij P2P zou (horen te) doen.