Uit de miljoenennota… #1

“Uit een onderzoek van TNS-NIPO bleek dat de kennis over en verspreiding van open source-producten achterblijft bij de verwachtingen. Dit is volgens de minister “een belangrijke belemmering in het uitwisselen en gebruik van educatieve content.” In de begroting verzoekt het ministerie de stichtingen Kennisnet en Ict op school dan ook plannen te maken om de kennis over open source te bevorderen. De minister trekt daar een half miljoen euro voor uit.”

(bron)

En zou houden we het misverstand in het leven dat open source software uitwisselbaarheid bevorderd. Het is een licentiemodel, geen garantie voor functionaliteiten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gideon
16 jaren geleden

Dat is inderdaad waar, maar ik denk dat men hier het had over open standaarden (content). Open source heeft per definitie namelijk geen geheime prive dataformaten. En daarmee bevorderd het de overdraagbaarheid.

In tegenstelling met bijvoorbeeld Microsoft Windows en apps, waar de meerderheid van de dataformaten geheim blijven, denk maar eens aan de MS Office document formaten. Tevens is de ondersteuning van open formaten (bijvoorbeeld xml en pdf) meestal beter in open source (zie OpenOffice.org)

Unix wordt nu al 30 jaar lang (her)ontworpen door voornamelijk studenten voor studenten, het is gebouwd met onderwijs in het achterhoofd (vooral de BSD familie). Dit betekend bijvoorbeeld dat experimenteren met software op een unix geen probleem is maar Windows erg funest kan zijn.

Microsoft Windows wordt ook elke zoveel jaar herschreven, de kern van XP is nu nog geen 10 jaar oud. Veel van de code is nieuw en ongetest. Tevens zijn er vaak door commerciële belangen veroorzaakte conflicten tussen de gebruiker en de producent.

Natuurlijk zijn er ook problemen met unix-like: de meeste unixen hebben het zelfde vreselijke installeer systeem voor applicaties die Windows ook heeft. (Maar er zijn uitzonderingen zoals de drag-and-drop (un)install van Apple.)

Dan heb je ook nog het werk en last van al die Microsoft Windows MalWare: Als je er van af wilt dan moet je Windows dumpen. Zo eenvoudig is het. Want het hoor gewoon bij het ontwerp. Kwalitatief is Windows echter net goed genoeg voor onwetende mensen. Dat het beter kan bewijst elke andere OS.

Alles in alles genomen is Windows erg duur in het onderhoud en daar zal geen toekomstige versie iets aan veranderen. Windows is en blijft een gesloten privaat systeem. Je zult nooit keuze hebben tussen Microsoft en een andere leverancier.

Unix is een open, multi-vender platform. Unix is min of meer een commodity. De laagste prijs is doe-het-zelf, het minste werk in MacOSX. Maar je hebt de keuze.