TikiWiki Wiki als IETF draft

Op de website van de makers van TikiWiki staat een IETF draft voor “Wiki” met de volgende omschrijving:

“Wiki is a simplified language to allow the display of pages on the web. Its format is easier than HTML and has been created to simplify the creation and update of web pages over the web. With no rendered a Wiki page is still easily readable.”

(bron)

Het gaat hier duidelijk om de markup (de opmaaktaal), niet om een applicatie of werkwijze. Zoals ik eerder gezegd heb, vind ik dat onverstandig. Ik ken namelijk al minimaal één applicatie waarvan gezegd wordt dat hij “wiki” ondersteuning heeft, terwijl het alleen om de opmaaktaal gaat.
Behalve de naam, vraag ik me echter ook af of een IETF draft, blijkbaar gemaakt door een team van een leverancier van een specifieke wiki-applicatie (TikiWiki) wel levensvatbaar is. Als ik de draft vergelijk met de opmaak die WikkaWiki ondersteund, dan zitten er nogal wat verschillen tussen. Ik heb het niet nagekeken, maar ik neem aan dat TikiWiki al de hele draft ondersteund. En daarmee heeft één leverancier een voorsprong op de rest.
Afspraken noodzakelijk
Ik ben het er (uiteraard) overigens wel mee eens dat er afspraken zouden moeten komen, want de verschillen in opmaak zijn op zijn minst onhandig, maar zorgen er ook voor dat je niet of nauwelijks van wiki-software kunt veranderen. En wie niet gelooft dat het ontbreken van uitwisselings-afspraken en interfaces ook bij open source software een probleem is, moet maar eens proberen een interface te maken waarbij ik alle content vanuit WikkaWiki naar het formaat in deze draft omzet. Kijken hoeveel tijd en inspannig dat kost.
Wat de levensvatbaarheid is van deze set afspraken weet ik echter nog niet zo.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Michel Duijvestijn
Michel Duijvestijn
17 jaren geleden

Ik zie eigenlijk ook niet zo het nut van een aparte opmaaktaal. Nu moet ik weer leren dat ik met twee sterren iets bold moet maken ipv met <b>dit is vet</b>.
Als je gewoon de HTML-markup volgt dan kun je met iedere willekeurige HTML-editor je posts maken en de HTML-versie daarvan posten. Wel zo eenvoudig!

Pierre
17 jaren geleden

Ben ik niet helemaal met je eens. Zie ook: WaaromWikiFormatting