Freemind

Ik heb vandaag de wiki bijgewerkt naar versie 1.1.5.1. Als het goed is, zul je daar niet veel van merken, op een paar plaatsen is de layout een beetje gewijzigd, maar voor het overige zou alles er als voorheen moeten uitzien.
Belangrijkste toevoeging is de mogelijkheid om verwijzingen naar FreeMind bestanden in een pagina op te nemen. FreeMind is een gratis tool om MindMaps mee te maken.
Het programma maakt gebruikt van een (weliswaar eigen, maar erg simpel) XML formaat voor het opslaan van de bestanden. Daarnaast is er een java-applet beschikbaar waarmee je de opgeslagen Mindmaps kunt tonen in een HTML-pagina.
Wiki-integratie
De mensen bij WikkaWiki vonden het een goed idee om die applet te integreren in hun Wiki-software. Je kunt daarom nu een stukje code in een wiki-pagina opnemen die er voor zorgt dat de applet geladen worden waarbij de Mindmap waar je naar verwijst geopend wordt.
Voor een voorbeeld zie: MindMapsvanPierreGorissen
Gewijzigde pagina’s
De kracht van de applet wordt pas echt duidelijk bij de RecentChanges (onlangs gewijzigd) pagina. WikkaWiki bevat nu een extra script dat de informatie van die pagina omzet naar een XML-bestand in het FreeMind formaat.
Als je dat dan als input gebruikt voor de applet, krijg je een altijd bijgewerkte MindMap met de laatste wijzigingen overzichtelijk weergegeven:
Mindmap - Klik voor grotere versie
De live-versie is hier te vinden: RecentChangesMindMap
Zelf aan de slag
Omdat ik direct toegang heb tot de wiki-server zet ik de mindmaps die ik handmatig maak (nou ja met FreeMind) direct op de server. Daar heb jij uiteraard geen toegang toe, maar je kunt ze wel op je eigen server zetten en er dan naar verwijzen vanuit de wiki-pagina. Het bestand wordt dan toch opgehaald. Zoals altijd kun je het beste in de bron van de pagina kijken voor de syntax van de tag.