Groepswijsheden

Gideon heeft in de wiki een pagina toegevoegd getiteld “TheWisdomOfCrowds”, met deze korte samenvatting:

“Kleine groepen (zelfs van allemaal slimme mensen) zijn dom vanwege groepsdruk en hierarchy. Een grote groep, waarin elke individu vrijwel onafhankelijk een eigen keuze maakt zal over het algemeen het goede antwoord bedenken als je alle antwoorden neemt en daar het gemiddelde van neemt.”

(bron)

En dat klopt nog ook.
Een jaar of twee geleden moesten we, als onderdeel van een teambuildingtraining, een vragenlijst beantwoorden naar aanleiding van het scenario “je zit op een boot, die zinkt, je moet dus in de reddingssloep, er liggen een aantal dingen op de boot, nummer die dingen in volgorde van belangrijkheid”. Dat moest je eerst individueel doen, en daarna als groepjes van vijf personen. Het idee erachter was dat aangetoond zou worden dat je als groep een betere score zou krijgen dan individueel. Dat bleek bij mensen uit het onderwijs nogal tegen te vallen, maar onze groep kwam er goed uit, dankzij onze werkwijze waar we, terwijl we het zaten te doen, hard om uitgelachen waren door de begeleider.

Wat hadden we gedaan?
We hadden alle scores van de individuele groepsleden opgeteld en op basis daarvan een nieuwe ranking gemaakt.
Dat ging heel snel. Toen hebben we nog kort gepraat over die voorwerpen waarvan er bij individuele scores een grote afwijking was ten opzichte van het groepsgemiddelde. Immers, daar was het van belang om te horen waarom dat betreffende groepslid er heel anders over dacht. Uiteindelijk scoorden we hoog (ruim boven de “overlevingsscore”), zonder veel overbodig overleg.

De andere groepen gingen nogmaals de hele discussie door en dan kan het voorkomen dat het dominante groepslid zijn/haar voorkeur zwaarder laat meewegen dan het wiskundig gemiddelde. De discussie over uitschieters was een beveiliging tegen de gevallen waar een groot deel van de groep er volledig naast zat.

Leuk om nu te lezen dat dit niet alleen iets was wat een goed gevoel gaf, maar ook daadwerkelijk een verstandige aanpak is die meestal het betere resultaat geeft.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
19 jaren geleden

Heel juist. En daarom staat de titel ook op mijn verlanglijstje voor de korte vakantie naar Schotland! Zie ook mijn post http://www.inter-net-viewer.nl/weblog
Ik laat je weten of ik mijn lijstje heb kunnen afwerken…

Giant
19 jaren geleden

Leuk om dit te lezen. Ben het er wel mee eens.

Maar vind je niet dat dit een onwerkbare situatie is in een grote organisatie? Hoe meer mensen hoe meer meningen. Hoe zie je daar de oplossing in?

Pierre
19 jaren geleden

Juist bij veel mensen en veel meningen kom je niet eenvoudig tot consensus. Als er dan ook nog eens veel deel-issues zijn, is het handiger eerst helder te krijgen waar grote verschillen van meningen optreden en je alleen daar op te concentreren.

Gideon
19 jaren geleden

Juist bij hele grote groepen zal het gemiddelde van alle onafhankelijke meningen de goede zijn. Natuurlijk is het vinden van het gemiddelde niet eenvoudig in dat geval, bovendien is het erg afhankelijk van de vraagstelling: Lees het boek dus en ga niet te veel af op mijn zeer korte samenvatting.