Kleverige bezoekers

Het is een onderwerp dat al eerder besproken is (niet hier overigens), maar Robert Scoble is aan het “rekenen” gegaan en schrijft over A theory on why RSS traffic is growing out of control en dat naar aanleiding van een post door Nathan Wallace met als titel RSS is sticky. Robert maakt een vergelijking tussen het aantal hits gegenereerd als gevolg van het opvragen van de HTML-pagina’s van een site en als gevolg van het opvragen van de RSS-feed. Hij doet dat overigens aan de hand van fictieve getallen, er komt geen meetwerk aan te pas.
Maar de resultaten illustreren heel duidelijk het probleem. In zijn voorbeeld waren er 20 keer zoveel RSS hits als HTML hits. Gewoon vanwege het bezoekgedrag: veel RSS-lezers staan standaard ingesteld op een veel te hoge refresh frequentie, bijvoorbeeld 15 minuten of 1 uur. De mijn staat inmiddels op 8 uur, waarbij ik (indien gewenst) zelf op de refresh-knop druk als ik effe tijd heb voor het lezen van berichten en ook door de nog niet binnen gehaalde items wil kunnen spitten.
Sander ziet de oplossing in het pushen van de nieuwe berichten naar de lezers, maar daar zitten ook de nodige haken en ogen aan, bijvoorbeeld: hoe weet de server waar naar toe te pushen? Immers mijn IP-nummer kan sinds de vorige keer gewijzigd zijn. Of moet ik elke IP-nummer wijziging doorgeven aan de server? Een gebruiker die offline is op het moment van een push, zal de update niet krijgen. Moet hij dan wachten tot de volgende update? Of bij het online komen aangeven dat hij alle gemiste informatie wil hebben? Kortom, ook nog niet het ei van Columbus. Verder zoeken dus…